Aan de Paalse Plas is deze Chinese wolhandkrab gespot. Is ze onderweg naar de zee? Want de soort brengt een groot deel van haar leven in zoet water door. Voor de voortplanting is ze echter afhankelijk van zout water. In september en oktober trekken de dieren naar de kust. Om daar te komen zullen ze zich indien nodig over land bewegen. Bij de trek kan tot 12 km per dag afgelegd worden. De paring vindt plaats in de herfst in de getijdenzone waarna de vrouwtjes verder de zee in trekken. In het voorjaar keren ze terug en leggen er hun eitjes.
Sinds 2016 staat deze soort op de
lijst van invasieve exoten die zorgwekkend zijn voor de Europese Unie[3]. Dit betekent dat de wolhandkrab niet langer in de Europese Unie mag worden ingevoerd, vervoerd, gecommercialiseerd, gehouden, gekweekt, gebruikt, uitgewisseld of vrijgelaten in de natuur. Verder geldt voor lidstaten de plicht om in de natuur aanwezige populaties op te sporen, te verwijderen, of als dat niet lukt, zodanig te proberen beheren dat verspreiding en schade zoveel mogelijk wordt voorkomen.
Bestrijding
In 2015 werd er ook al eens een wolhandkrab gespot. Ook in de Winterbeek werden dergelijke krabben waargenomen.
“Op dit moment is nog geen actie nodig voor de bestrijding”, zegt schepen van Leefmilieu Tijs Lemmens. “Er is nog geen sprake van een plaag en geen aantasting van de oevers”. (Foto Nathalie Vanstraelen)