Chris Ume uit Paal werkt momenteel in de VS en is gespecialiseerd in
Deep Fake-filmpjes. Deepfake is een samentrekking van de Engelse woorden 'deep learning' en 'fake'. Het is een techniek voor het samenstellen van menselijke beelden op basis van
artificiële intelligentie (AI). Zo kan je eender wie, wat laten zeggen. Zo kan je bijvoorbeeld Donald Trump woorden in de mond leggen die hij niet heeft gezegd en het opmerkelijke is dat de valse Trump haast niet te onderscheiden is van de echte. Voor Chris is het maken van dit soort filmpjes een uit de hand gelopen hobby maar waarmee hij nu zijn kost verdient in de VS, het land waar Fake News de afgelopen jaren het nieuws beheerste.
Voor Chris begon zijn avontuur in Amerika met de medewerking aan het satirisch programma
Sassy Justice, waarbij Deep Fake-filmpjes worden getoond. Het programma is een idee van Trey Parker en Matt Stone, de mannen achter South Park. De reeks is ondertussen zeer succesvol en toe aan een tweede seizoen. Donald Trump is natuurlijk een geliefkoosd onderwerp in de tv-reeks.
Maar hoe werkt Deep Fake nu?
"Je steekt een ontzettend grote hoeveelheid beeldmateriaal van een bekend iemand in een computer en je neemt een acteur die je iets laat zeggen, de gezichten worden dan gewisseld op basis van AI zodat je een sprekend en gelijkend beeld krijgt. De mogelijkheden zijn eindeloos. Stel dat een acteur bij een bepaald shot een verkeerde uitdrukking heeft, dan kunnen we dat via de computer aanpassen in de plaats van de scène opnieuw op te nemen. Ook het werken met stuntmannen kan voortaan eenvoudiger. Het hoofd van de gewone acteur kunnen we
deepfaken op het lichaam van de stuntman.", zegt Chris.
En de tijd van films of reclamespots die ergerlijk gedubd worden, is voortaan voorbij.
"Een film in een andere taal zetten zal kinderspel worden. Een film gedubd in het Duits, dan zal alvast de mondbeweging nu juist zijn", zegt Ume nog.
Met Deep Fake kan je dus grappige situaties creëren maar er schuilen ook gevaren in omdat de techniek zo goed aan het worden is, dat mensen de valse filmpjes voor echt nemen.
"Misbruik is inderdaad mogelijk, dat is bij alles zo. In het begin van Photoshop was er ook angst voor manipulaties, dat is nu niet anders. Er zijn nu al toepassingen voor smartphone en die evolutie is niet te stoppen. Deep Fake zal een onderdeel worden van onze technologische maatschappij", weet Chris nog.
Chris tovert dus graag met beelden en daarom heeft hij voor ons een aantal oude foto's en postkaarten gerestaureerd en ingekleurd. Deze reeks tonen we de komende maanden in onze
rubriek 'Uit de oude doos'. "Zo houd ik mijn band met Paal en Beringen, want mijn kleine dorpje zal ik nooit vergeten, ook al zit ik nu in Hollywood", zegt Chris tot slot.
Je kan de filmpjes van Chris volgen via
YouTube of
Instagram.