Binnenkort kan je bij j
eugdhuis Club 9 in Koersel terecht voor een wekelijks pakket verse en biologische groenten en fruit. Via het ondernemersproject DIY Deluxe doet het jeugdhuis namelijk dienst als afhaalpunt van
Het Groentenhof. Het Groentenhof is een groenteboerderij, opgericht door
Maickel Bostyn (28) uit Lummen. Woensdag organiseert hij in de ontmoetingsruimte van het jeugdhuis een infomoment. Geïnteresseerden kunnen er met al hun vragen terecht. Michiel Claes, projectcoördinator van DIY Deluxe, stelde Maickel alvast enkele vragen.
Kan je even kort omschrijven wat Het Groentenhof juist is?
“Het Groentenhof is een CSA-boerderij, een kleinschalig project tussen boer en klant. Bij Het Groentenhof kan je terecht voor seizoensgebonden en biologisch geteelde groenten, fruit en kruiden in de vorm van een wekelijks pakket.”
Je bent kok van opleiding, hoe ben je op het idee gekomen om een CSA-boerderij op te richten?
“Ik werkte als kok in de horeca. Als kok hechtte ik veel belang aan de kwaliteit van de producten waarmee ik aan de slag moest in de keuken. Deze kwaliteit is uitermate belangrijk voor de smaak van het gerecht. Soms liet de kwaliteit van de ingrediënten het echter afweten. Dat proefde je uiteraard in het gerecht. Bij wijze van experiment maakte ik dan thuis hetzelfde gerecht, met groenten uit mijn eigen moestuin. Deze groenten kweekte ik zelf op een biologisch verantwoorde manier. Het verschil proefde je meteen. Ik besloot dan ook me meer toe te leggen op de kweek van kwalitatieve groenten en kruiden. Deze hobby heb ik intussen uitgebouwd tot mijn beroep. Het Groentenhof is daar het resultaat van.”
Waarom koos je voor het model van Community Supported Agriculture?
“CSA-landbouw sprak me vooral aan omdat het werkt via korte keten. Mensen worden lid en halen wekelijks hun groentepakket af. Dit betekent dus ook dat de groenten dagvers van bij de boer rechtstreeks naar de klant gaan. De groenten zijn dus niet eerst twee weken onderweg vooraleer ze in de winkelrekken liggen. Daarnaast is er ook het sociaal aspect: ik heb rechtstreeks contact met mijn klanten, en ik sla weleens een praatje. Het sociaal aspect stimuleer ik met Het Groentenhof ook via evenementen en kookworkshops voor mijn leden.”
Het Groentenhof bestaat inmiddels ongeveer één jaar. Heb je al tegenslagen gehad? Hoe heb je deze overwonnen?
“Ik heb intussen zeker al tegenslagen moeten verwerken. Afgelopen jaar viel het weer erg tegen voor de landbouwers. Nadat ik met volle moed alles had aangeplant in mei, regende het vervolgens bijna de hele maand juni. Ook in juli regende het stevig. Het gevolg was heel wat schade aan bepaalde gewassen. Ik heb toen alles opnieuw moeten zaaien en planten. Dat valt zeker tegen, maar je leert er ook uit. We nemen onze voorzorgen. Dit voorjaar plaatsen we een grote serre op het veld. Op die manier sluiten we dit soort tegenslagen in de toekomst uit.”
Welke voor- en nadelen ondervind je van het ondernemerschap? “Het grote voordeel aan ondernemen is dat je je eigen baas bent. Je neemt zelf beslissingen. Dat geeft voldoening aangezien je je eigen ideeën en projecten kan realiseren. Om deze waar te maken moet je er wel voor de volle 100% voor gaan. Dat vergt tijd en moeite. Het nadeel is dan ook dat ik bepaalde hobby’s minder of niet meer kan uitoefenen. Je bent immers steeds aan het werk.”
Heb je tips voor toekomstige jongeren met de ambitie om te ondernemen? “Mijn tip voor een toekomstige ondernemer is: er gewoon ten volle voor gaan. Laat je niet ontmoedigen door enkele tegenslagen of dergelijke. Hier word je alleen maar sterker en slimmer van.”
Over welke eigenschappen moet volgens jou een goede ondernemer beschikken?
“Een goede ondernemer moet gedreven zijn en toekomstgericht te werk kunnen gaan.”
Welke toekomstplannen heb je nog met Het Groentenhof?
“In de toekomst wil ik graag met Het Groentenhof een volledig gamma aan bieden. Niet enkel een wekelijks pakket groenten, fruit en kruiden. Maar ook een maandelijks pakket met lokaal en biologisch vlees. Wij maken ook ons eigen appelsap. De distributie van lokale biokazen, wijnen, bier of honing zou daar een goede aanvulling op zijn. Daarnaast zou ik zou graag het sociaal gegeven meer willen uitwerken. Dit aan de hand van activiteiten, zoals oogstfeesten, een bloesempicknick, een winterwandeling, een kookworkshop met vergeten groenten, ... Noem maar op, er zijn genoeg ideeën en mogelijkheden. Maar vandaag ben ik al heel tevreden dat we ons 2e jaar kunnen inzetten.”
Meer weten over Het Groentenhof? Kom dan woensdag om 20u naar het infomoment in Club 9!