Naar aanleiding van de felle brand in de
Tennisstraat in Beringen is op sociale media een discussie aan de gang of een brandverzekering nu al dan niet is verplicht. Eén van de bewoners had immers geen brandverzekering. Daarom gingen wij ons licht opsteken bij
Maarten Grieten, verzekeringsagent bij Adviver in Paal.
"Een brandverzekering is
deels verplicht. Banken leggen die verplichting soms wel op in combinatie met een woningkrediet, omdat ze in dat opzicht het ‘krediet’ dat ze verstrekken veilig willen stellen. Want het krediet blijft verder lopen, ook al brandt de woning af. Als de kredietnemers dan geen brandverzekering hebben, komen beide partijen in de problemen.
Bij verhuurders zien we een gelijkaardig verhaal: zij verplichten de huurders quasi altijd een verzekering af te sluiten die hun huurdersaansprakelijkheid indekt", zegt Maarten Grieten.
Sinds 01/01/2019 is er een algemene verplichting voor nieuwe huurovereenkomsten voor het hebben van een brandverzekering voor (ver)huurders van een woning met hoofdverblijfplaats en voor de waarborgen brand en waterschade (zowel naar de eigen woning als naar derden). Deze verplichting geldt voor Vlaanderen.
Een brandpolis is wel degelijk heel belangrijk om situaties zoals nu in de Tennisstraat te vermijden.
"Een brandpolis voorziet in een tijdelijk verblijf, voorschotten om uit te betalen zodat slachtoffers direct nieuwe dingen kunnen kopen, bijstand (ook mentaal), redding en behoud, opruimwerken, heropbouw woning", zegt Maarten nog.
Maarten pleit ook voor een strengere controle op gebouwen.
"Dat dit een wake-up call mag zijn, zoals de gasexplosie in Luik en de brand in de Koolmijnlaan, om hier verder werk van te maken. Maar eerst: zorgen dat deze slachtoffers worden geholpen. Welke omstandigheden ook", zegt Maarten Grieten tot slot.