We gingen ons oor eens te luisteren leggen bij Beringenaren die zijn uitgeweken en hoe het coronavirus hun wereld daar heeft veranderd.
Karlien Cuyvers (foto) woont in het zuiden van Frankrijk.
"Hier in Frankrijk zijn meer dan 360 doden de laatste 24 uur, waaronder een meisje van 16 jaar dat geen onderliggende ziekte had. Verzorgend personeel is uitgeput en velen zijn zelf besmet door het coronavirus. Streken dit het hardst getroffen zijn, zijn Straatsburg en heel het noordoosten van Frankrijk, Parijs en de regio van Lyon. Daar is geen plaats meer in de ziekenhuizen en worden de zieken overgebracht via militaire vliegtuigen of tgv’s die gemedicaliseerd worden, naar ziekenhuizen aan de westkant van Frankrijk waar tot nu toe de epidemie minder verspreid is. Meer en meer mensen van onder de 70 jaar worden getroffen en geraken in een ernstige toestand waardoor sommigen de vraag stellen of het virus aan het muteren is of agressiever wordt", zegt Karlien.
Ook in Frankrijk gelden strenge maatregelen voor wie naar buiten wil.
"Degenen die het huis willen verlaten moeten een attest uitprinten of met de hand schrijven, waarop ze het uur zetten waarop ze het huis verlaten, de datum, en aangeven voor welke reden ze zich buiten bevinden. Je mag buiten voor te gaan winkelen om levensmiddelen te kopen, naar de dokter of naar de apotheker te gaan, als je opgeroepen wordt door een juridische dienst of om bijstand te geven aan een zwakke persoon. Je mag ook nog buiten om je hond buiten te laten of te gaan sporten maar dat mag enkel gedurende één uur maximum en je moet binnen de kilometer rond je huis blijven. Deze maatregel is oorspronkelijk getroffen voor twee weken maar gaat waarschijnlijk verlengd worden tot zes weken, dus tot 24 april. Scholen blijven ook gesloten tot die periode", zegt Karlien.
Roeland Henkens werkt in Noorwegen en is momenteel technisch werkloos. Hij is muzikant voor de Opera en die is gesloten tot 4 mei maar Roeland denkt dat die nog tot na de grote vakantie gesloten zal blijven. In Noorwegen zijn ook tal van maatregelen getroffen.
"Er mag nog gesport, gefietst of gewandeld worden zolang er een afstand van 2m is tussen elkaar. Je mag ook nooit met meer dan 5 personen samen zijn. Alle bars en cafés mogen geen alcohol meer verkopen.
Als je geïnfecteerd bent, en je doorbreekt je quarantaine, dan riskeer je een boete. Vorige week kreeg iemand 2000 euro boete voor naar een feestje te gaan terwijl hij het virus had.
Veel Noren hebben een hut in de bossen, een simpel buitenverblijf in de natuur. De overheid heeft verboden naar het 2de verblijven te trekken, met straffen tot 6 maanden gevangenis bij overtreding!
Sommige mensen proberen hun hoofdadres nu te veranderen…", zegt Roeland Henkens.
Het aantal doden in Noorwegen is nog beperkt tot 14. Er zijn 3156 besmettingen.
"Ik blijf ondertussen partituren studeren en trompet spelen. Lekker koken en tv kijken",zegt Roeland.
Chris Put uit Paal woont en werkt sinds 2006 in Dubai. Ook daar zijn er strenge maatregelen.
"Dit weekend is het een driedaagse desinfectie in de Verenigde Arabische Emiraten en we mogen niet buiten komen.
Alle winkels en restaurants zijn dicht. Alleen voedingswinkels en apothekers zijn open. Iedereen moet van thuis werken tenzij je in werkt in een industrietak van vitaal belang. Er is een lijst van jobs die nog mogen gaan werken.
De paasvakantie is vervroegd en de kinderen hebben net een week van online leren achter de rug, tot nog toe werkt het goed. Bij mijn werkgever Emirates gaat het niet goed, alle vliegtuigen staan aan de grond. Dus we blijven in ons kot", zegt Chris Put.
In Thailand zijn ook de winkels, restaurants, markten en winkelcentra sinds eergisteren gesloten behalve voor levensmiddelen. Hotels blijven nog wel open maar het aantal toeristen is dramatisch gedaald. "De maatregelen gelden voorlopig al tot 30 april over heel Thailand. Ook is het verboden om samen te komen, te betogen of fake-news over Covid-19 te verspreiden", zegt
Steven Volders vanuit Phukket. Zelf zit hij tot 30 april zonder werk.
Ook in Sri Lanka hetzelfde verhaal. "We mogen slechts twee keer per week buiten komen van 6u tot 14u om te gaan winkelen. Voor de rest is het thuisblijven", zegt
Lucien Heyligen.