Het regent momenteel annuleringen van evenementen, groot of klein. Die van april zijn sowieso al afgelast maar ook in mei gaan de meeste niet door. Gevreesd wordt nu ook voor de zomermaanden. De sector ziet al veel verschuivingen naar het najaar. Zo werd vandaag bekend dat de
Sanicole Airshow dit jaar niet doorgaat en ook Paal op Stelten is onzeker. Die onzekerheid wanneer alles terug in zijn plooi zal vallen weegt zwaar.
"Voorlopig is er nog geen zicht wanneer dit terug wordt opgestart. Er is nu geen werk: niet om te freelancen en ook niet in de verhuur van materiaal. Maar de kosten blijven wel lopen, van investeringen, en van vaste kosten", zegt
Timothy Haesevoets van Thundersounds uit Paal.
Ook
Koen Heselmans uit Paal deed gisteren nog een oproep naar de overheid om de sector te helpen.
"Ik ben als zaakvoerder van tentenverhuurbedrijf Kbtenten erg bezorgd over de coronacrisis en de gevolgen ervan. Vermits wij deel uitmaken van de eventsector zijn immers ook wij erg getroffen. Hoeveel evenementen worden er niet geannuleerd? Alles! Dat is tijdens de 'social distance'-periode van dit moment zo, maar dat zal evenzeer na het opheffen van alle maatregelen het geval zijn", zegt Koen.
Hoe zal het eraan toegaan na de crisis?
"We houden echt ons hart vast. Wat gaat de heropstart nadien betekenen? Gaan de maanden die volgen veel goed maken? We vrezen ervoor. Het is immers niet zo dat we vanaf dag 1 weer terug op volle toeren draaien. De schrik zal er bij de mensen nog inzitten en dat legt een rem op alle fuiven, festivals en huwelijksfeesten. Tal van evenementen zullen -ook in de zomerperiode- afgelast worden uit angst voor een tweede golf aan infecties. We kunnen enkel hopen dat dit alles tot een minimum wordt beperkt en dat we onze schade in het najaar kunnen compenseren. We gaan er in elk geval keihard voor werken", zegt Koen nog.
Joachim Truyers uit Paal voelt ook de dreigende wolken boven zijn sector.
"Dat de coronacrisis veel sectoren en bedrijven raakt en doet wankelen, weten we ondertussen maar al te goed.
Zo ook de evenementensector. Onze sector werd zowaar als eerste getroffen door talloze annuleringen en verschuivingen, en zal ook als één van de laatste sectoren terug gaan herstellen na deze crisis.
Wanneer wij aan het werk kunnen gaan, plannen we events voor ver in de toekomst, gemiddeld zo’n 6 tot 12 maanden op voorhand. We steken veel tijd en voorbereidend werk in een uitmuntende service op maat, bijgevolg zien we de meeste inkomsten doorgaans pas veel later binnenkomen", zegt Joachim.
Ondertussen worden meer en meer events afgezegd. Vandaag werd bekend dat Sanicole Airshow van september wordt verschoven naar volgend jaar. Ook in Beringen is het nog bang afwachten wat er gaat gebeuren met grote evenementen zoals
Paal op Stelten. "We bekijken dit na de volgende Veiligheidsraad maar het zal sowieso niet simpel worden om dit te laten doorgaan. Voor Paal op Stelten zijn we afhankelijk van sponsors en bedrijven zitten nu niet te springen in deze crisis om met geld te gooien voor sponsoring", zegt
schepen van evenementen Werner Janssen.
"Bijgevolg steken veel cruciale vragen de kop op waar voorlopig uiteraard nog niemand een antwoord op kan geven.
Hoe lang zal het duren voordat grote evenementen terug mogen doorgaan?
Zullen bedrijven nog budgetten hebben om bedrijfsevenementen te organiseren?
Als grote events terug mogen doorgaan, vinden deze dan voldoende sponsoring zodat ze hun event kúnnen organiseren?
Zullen mensen tickets kopen voor grote publieke events, of blijven ze voorzichtig en vermijden ze drukke plaatsen?", vraagt Joachim zich nog af.
Ook voor
Stefan Kerkhofs van The Fungroup is deze crisis een zware dobber. Hij investeerde recent zo'n 3.5 miljoen euro in een nieuwe vestiging in Paal.
"Het slechtste wat je vandaag kan doen, is panikeren. Het is belangrijk om het hoofd koel te houden en ik wil me nu focussen op wat de toekomst kan brengen. Ik volg het nieuws op de voet, we zijn actief in 64 landen en elk land gaat anders om met maatregelen. Als bedrijfsleider zijn we ondertussen meer bewust van de technische mogelijkheden, in de nieuwe wereld na corona gaan we zeker meer vergaderen via videogesprekken en minder onnodige verplaatsingen doen", zegt Kerkhofs.
"Het enige wat we nu kunnen doen is trachten positief te blijven en hard te werken aan nieuwe concepten en projecten die hopelijk kort na de crisis kunnen zorgen voor enige vorm van inkomsten", zegt Joachim Truyers nog.
"En als we straks weer uit ons kot mogen, dan gaat die eerste pint
honderd keer beter smaken dan ooit tevoren", zegt Stefan Kerkfhofs tot slot.