De Beringse ondernemer
Tom De Weyer, zaakvoerder van Witti, heeft
Villa Zwart Goud in Zolder omgedoopt tot een
boutique restaurant, dat is een concept waarbij de beleving extra in de verf wordt
gezet door straffe verhalen. En die zijn deels geïnspireerd op verhalen van
Mathilde Sas. Zij was in de voormalige woning van de directeur van de Zolderse mijn inwonende dienstmeid van 1948 tot 1955. Ze wordt morgen 95 jaar maar de herinneringen aan die tijd zijn nog springlevend, zeker als het gaat om de eerste kus aan het poortje met haar toekomstige man. "In de tijd aten de directeur en zijn vrouw heel gewoon, zoals wij eigenlijk. De groenten kwamen wel allemaal uit de tuin en vlees en vis werd aan huis gebracht. Bij feesten mocht het wel wat meer zijn", vertelt Mathilde.
Voortaan krijg je naast een heerlijk 9-gangenmenu ook nog een bord vol verhalen mee. De uitleg over de gerechten en de selecte wijnen worden extra gespekt met sappige verhalen uit het rijke Limburgse mijnverleden.
"De gerechten zijn gebaseerd op Italiaanse smaken en texturen die er in de jaren 50 in de cités van de steenkoolmijnen hing. Eetbare steenkool is één van de gerechten
dat we serveren met daaraan verbonden het verhaal van de ontdekking van steenkool door geoloog
en mijnbouwkundige André Dumont. Er wordt ook een gerecht geserveerd met daaraan
verbonden het verhaal dat kanaries vroeger mee naar de mijn werd genomen. Wanneer de kanarie
letterlijk van zijn stokje ging was dat het alarm voor aanwezig mijngas. Geen zorgen, het enige wat je
tijdens ons bezoek zal ruiken zijn de overheerlijke aroma’s van gerechten en bijbehorende sauzen", zegt Tom enthousiast.
De Beringse chef Stefano Bagnoli werkt al langer samen met Tom en geeft een leuke Italiaanse toets aan de gerechten. Zo importeert hij een unieke gerookte ricotta gemaakt door zijn familie in het zuiden van Italië.
En wat dacht je van een eetbare sigaar? Toen Tom de villa zeven jaar geleden kocht vond hij in de kelder een oude mal om sigaren te maken. Dat was de inspiratie voor een heerlijk gerecht op basis van een rolletje 'sigaar' met eendenmousse gepresenteerd in een sigarenkistje. Op elk detail is er gelet, een extra smaakje krijg je via een asbak. De oude kelder is nu omgetoverd tot een prachtige kamer, ideaal voor romantische zielen die houden van een warme sfeer. De villa is trouwens zo stijlvol ingericht dat het binnenstappen ervan al een beleving op zich is.
"De villa is nog altijd even chique als toen", vertelde Mathilde deze middag vol bewondering.
Ook honden welkom
Bij Villa Zwart Goud draait het om
private dining voor koppels tot en met groepen tot 32
personen. Omdat de gasten toch privé zitten zijn ook honden welkom. Aangezien de gasten
alleen in een aparte ruimte zijn, kan niemand er bezwaar tegen hebben. En de hond kan ook genieten van een
speciaal hondenmenu met hondenfrietjes en hondenbier.
Meer info
via deze link.