In het
Spectrumcollege Beringen wordt dit schooljaar een aantal workshops
'wij-zij-denken' georganiseerd. Het is een initiatief van drie dames met Turkse roots. Ze merkten dat moslims en niet-moslims in de scholen elkaar vaak negeren en elkaar niet begrijpen. Met deze workshops is het de bedoeling om de frustraties bij jongeren weg te werken. Het project krijgt de steun van RIMO Limburg en de stad Beringen.
Het zijn
Sema, Yasemin en Hatice (foto) die op het idee kwamen. Hatice Baloglu uit Beringen is leerkracht islamitische godsdienst. Sema Yildiz uit Heusden-Zolder werkt als buurtwerkster bij Rimo Limburg in wijken Steenveld en Waterstraat. Yasemin Soysal uit Beringen werkt als integratiemedewerkster bij de gemeente Ham.
"Na de coup merkten we dat er bij jongeren veel frustraties zijn ontstaan. Die gebeurtenis heeft een grote impact gehad op de gemeenschap. Er kwam ook veel negatieve berichtgeving op ons af en we werden in hokje geduwd: voor of tegen Erdogan. Wij willen met jongeren hierover praten zonder aan politiek te doen. We hebben al veel gesprekken gehad met jongeren, zegt Yasemin.
"Wij hebben uitspraak gehoord waarbij Turkse jongeren toch wel straffe uitspraken deden. Ook in de scholen werden toen kinderen en jongeren aangesproken over de coup. Eén van de grote frustraties bij de jongeren is de negatieve berichtgeving over Erdogan in de Vlaamse media. Wij hebben toen ook een vorming gevolgd 'moslims, niet moslims' en dat bracht ons op het idee om ook zoiets uit te werken specifiek voor jongeren. Via de integratiedienst van de stad Beringen en het LOB, Lokaal Overlegplatform Beringen, hebben we ons idee verder uitgewerkt", zegt Hatice.
Bedoeling is om in de derde graad van het secundair onderwijs workshops te organiseren waarbij moslims en niet-moslims elkaar beter leren kennen. Dit
onder begeleiding van professionele mensen.
"Eerst wordt er geluisterd naar wat er leeft bij de jongeren apart. In een tweede sessie worden de jongeren samengebracht om met elkaar in dialoog te brengen. Zo kunnen ze elkaar beter te begrijpen. Vlaamse en Turkse jongeren zitten samen in de klas maar begrijpen elkaar niet", zegt Hatice nog.
"Het gaat vooral om de tegenstelling tussen moslims en niet-moslims. Het gaat niet alleen om Turkse jongeren maar ook Vlaamse jongeren zit met vragen. Ze worden vaak als ongelovigen gezien. Jongeren in het middelbaar zijn sowieso op zoek naar hun identiteit. We willen met dit project de kloof te dichten. Er zijn veel gemeenschappelijke dingen en we leven nu eenmaal samen en zitten samen in dezelfde school. Het wij-zij-denken willen wij ombuigen tot een respectvolle maatschappij voor iedereen.", zegt Sema.
Het project werd door de directie van het Spectrumcollege meteen als positief ervaren. Ook de stad Beringen en RIMO Limburg ondersteunen het project.