Op vrijdag 29 november 2019 sluit
Damhert zijn webshop af voor 24 uur uit protest tegen
Black Friday. Het ontstaan, doel en de gevolgen van deze kortingsdag in (web)winkels staan lijnrecht tegenover de bedrijfsvisie van Damhert. "Deze visie is kwalitatieve producten met een goede service op de markt brengen zonder mens, milieu en dier te schaden", zegt de
Beringse zaakvoerster Grete Remen. "Wij verzetten ons om 3 redenen tegen deze hoogdag van de graaicultuur. Ten eerste is meestappen in de Black Friday-gekte puur consumentenbedrog en lijkt het eerder op een Fake Friday. Mensen worden onbewust aangezet om te kopen en denken dat ze megakortingen krijgen. Niets is minder waar. De kortingen zijn eerder aanbiedingen op oude voorraden, want de online giganten geven geen kortingen op nieuwe producten. Meestal blijkt ook dat aanbiedingen gedurende het jaar hetzelfde kosten of zelfs minder. Dus deze dag stimuleert enkel een koopverslaving met een vals gevoel van voldoening", zegt Marie Peeters, woordvoerder van Damhert.
Wist je dat de naam Black Friday komt van het fenomeen dat de straten en autowegen ‘zwart zien van vervoer en mensen’, allen op zoek naar het beste koopje?.
"Deze overconsumptie nekt het klimaat. Producten worden bijna kosteloos gedumpt op onze markt als strooigoed. Deze (pakjes)economie strookt niet met een duurzame, circulaire economie. Het wereldwijd transport, grondstoffenverbruik, de uitlaatgassen en het 'kwantiteit boven kwaliteit'-principe zijn de gevolgen van deze gekke koopjesdag die ons klimaat zwart maakt", gaat Grete Remen verder. Tenslotte is deze boycot voor Damhert een warme oproep om lokaal te shoppen.
"Black Friday is een zwarte dag voor onze lokale handel. De megakortingen vooral van internetgiganten verdringen onze lokale ondernemers die niet kunnen concurreren in deze ratrace naar dumping. Wij werken bij Damhert uitsluitend met zelfstandige ondernemers, mensen die dag in dag uit investeren en toegevoegde waarde creëren. Kortom zorgen zij voor onze sociale buurt en houden zij onze welvaartstaat betaalbaar. Welke bijdrage leveren die internationale webgiganten? Ik ben ervan overtuigd dat dit een sterke wake-upcall is om lokaal te kopen en om zo de kapitaaldrain naar het buitenland een halt toe te roepen. Ik hoop van harte dat er vele ondernemers ons zullen volgen en dat we op begrip kunnen rekenen van de consument", zegt Remen nog.