Vandaag starten we ook met een reeks gesprekken met de lijsttrekkers. Groen Beringen mag de spits afbijten. De partij heeft bij deze verkiezingen een volledige lijst met als locomotief Meral Özcan.
Hoe ben je in de politiek verzeild?
"Mijn moeder is mijn grote voorbeeld en zij heeft mij aangespoord om de stap in de politiek te zetten. Mijn moeder was een vrouw die in haar naaste omgeving veel heeft kunnen veranderen en door die opvoeding ben ik iemand geworden die het graag opneemt voor de zwakkeren en op die manier iets te betekenen voor de maatschappij. Na de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 ben ik politiek actief geworden bij Open VLD en sindsdien is de microbe alleen maar gegroeid.
Nu ben je lijsttrekker bij Groen Beringen.
Is de overging van rechts naar links niet groot?
"Ik zie dat niet als rechts of links. Ik ben een sociale liberaal maar ik voelde me niet meer thuis binnen de partij Open VLD".
Hoe blik je terug op de legislatuur van de afgelopen zes jaar?
"Positief is zeker de bouw van jeugdhuis Club 9 in Koersel en dat nu ook de jongeren van Paal een plaats hebben gekregen waar ze zichzelf kunnen zijn. De kinderopvang is fors uitgebreid in Beringen en dat is zeker positief. Negatief is dat er geen sociaal beleid werd gevoerd in Beringen, de kansarmoedecijfers zijn niet goed. Het is gebleken bij een aantal branden dat het aantal noodwoningen te laag is en er is nog teveel leegstand. Wat ik ook spijtig vindt, is dat er te weinig naar jongeren wordt geluisterd. Wat zeker ook beter kan is burgerparticipatie. Wij hebben als Groen Beringen verschillende verzoekschriften ingediend voor de gemeenteraad en die zijn dan meermaals foutief behandeld geweest. Het stadsbestuur heeft geen kaas gegeten van burgerparticipatie. Ook de buurtplatforms waren een maat voor niets. Burgers moeten op voorhand betrokken worden bij projecten. Dat kan bijvoorbeeld door wijkbudgetten te voorzien waarbij een buurt zelf een project kan realiseren. Nu wordt er nog teveel van hogerhand beslist. Ik Kortrijk hebben ze dat bijvoorbeeld gedaan, dat zou ook in Beringen moeten kunnen".
Zou je graag burgemeester worden?
"Absoluut! Ik ben de enige vrouwelijke lijsttrekker, het zou toch mooi zijn dat een mijnwerkersdochter burgemeester zou worden", lacht Meral.
Is dat realistisch?
"Alles kan in de politiek. Ik mag wat ambitie hebben hé en het zou een mooie droom zijn die dan uitkomt".
Stel dat je burgemeester wordt, wat zou je dan als allereerste willen veranderen?
"Ik zou willen dat er geen enkel kind meer in kansarmoede zou opgroeien. Ik ben zelf een moeder van twee kinderen en ik zou een duidelijk armoedeplan uitwerken over alle beleidsdomeinen heen waarbij armoede structureel wordt aangepakt. Daar wil ik echt werk van maken. In Beringen-Mijn zijn de cijfers nog altijd dramatisch. RIMO doet al heel goed werk maar een buurtwerking alleen is niet genoeg. Er moet meer over alle domeinen heen gekeken worden. De wachtlijst van sociale woningen moeten ook korter".
Welke accenten wil Groen Beringen de komende zes jaar leggen?
"Mobiliteit is zeker een issue dat op ons afkomt. Hier is nog veel werk aan de winkel. We moeten meer inzetten op veilig verkeer. Het snelheidsplan is al een goede stap in de richting maar kan nog bijgestuurd worden".
Met wie wil Groen in zee na de verkiezingen?
"Uit respect voor de kiezer, maken we zeker geen voorakkoorden. We moeten eerst naar de uitslag kijken en dan zien we wel waar we eindigen. We mikken op twee zetels en met onze jonge en gemotiveerde ploeg moet dit haalbaar zijn. Of we aan het roer komen of in de oppositie, zien we wel na 14 oktober".