Thomas Vints is het gezicht van een verjongde CD&V Beringen. Dat hij graag burgemeester wil worden, steekt hij niet onder stoelen of banken.
Hoe ben je in de politiek verzeild geraakt? Er zijn twee zaken: ik was groepsleider bij de Scouts in Beringen en kwam zo in de jeugdraad terecht. Ik heb toen meegewerkt aan het jeugdbeleidsplan. Ten tweede zit het in de genen, mijn grootvader was burgemeester van Koersel en werkte lang als deputé. Zo heb ik gezien hoe je je steentje kunt bijdragen aan de samenleving. Nu werk ik 1 à 2 dagen op het kabinet van Wouter Beke en ik ben schepen van onderwijs en welzijn hier in Beringen.
Hoe blik je terug op de zes afgelopen zes jaar? In mijn eigen domein ben ik wel tevreden over het beleid rond kinderopvang. We hebben een grote stap vooruit gezet met nieuwe kinderopvangplaatsen in Koersel en Beringen-Mijn. Ik ben ook fier op de realisatie van de Boomhut waar kinderen met een beperking kunnen genieten van een extra vrijetijdsaanbod. Een mooie verdienste van het huidig bestuur is de tewerkstelling, de werkloosheid is historisch laag. be-MINE is een fantastische realisatie. Hiervoor werden de fundamenten al tijdens de vorige legislatuur gelegd en nu hebben we de vruchten kunnen plukken. Met dank ook aan de hogere overheden. Met onze dienst hebben we hard gewerkt om te werken aan goede dossiers om geld naar Beringen te halen.
Wat kon beter?We hebben veel geïnvesteerd in wegen maar de mobiliteit is zeker nog een verbeterpunt. We moeten hier eens out of the box gaan denken over oplossingen. Voor de fiets is er op bepaalde plaatsen nog heel wat werk aan de winkel. Een aantal zaken zitten al in de pijplijn. De heraanleg van de Paalsesteenweg moet voor een betere doorstroming zorgen en ook de verhoging van de brug in Beringen moet voor een snellere doorstroming zorgen. De toeristische fietsverbindingen zijn goed en die kunnen we misschien meer gebruiken voor woon-werkverkeer.
Het hele veiligheidsluik moeten we ook anders gaan aanpakken de komende zes jaar. We hebben nog altijd maar 3 camera's en die worden niet altijd efficiënt ingezet. De aanpak van straatraces moet voor mij strenger.
Wil jij burgemeester worden?Ja, ik vind het één van de mooiste dingen om te doen en om bepaalde zaken te realiseren moet je wel op een bepaalde stoel zitten. Vanuit een schepenambt kan je veel maar als burgemeester kan je meer. Als een burgemeester op tafel klopt, geeft dat nog altijd meer indruk dan als een schepen dat doet. De burgemeester is ook het hoofd van het veiligheidsapparaat en op dat vlak wordt er nu tekort geschoten. De burgemeester moet ook een ambassadeur zijn voor een stad, een CEO van de stad, iemand die het schip stuurt en dat mis ik nu. Ik zou op een vernieuwende manier willen werken, meer innovatief.
Wat wil jij als burgemeester eerst aanpakken? De bestuursstijl wil ik zeker veranderen. Ik wil nu al een stukje ambassadeur zijn voor Beringen. Communicatie is hierbij belangrijk. Ik vind het voorbeeld van Wim Dries in Genk wel goed hoe hij communiceert over zijn stad. Als burgemeester moet je een verbindend figuur zijn. Ik wil de dingen kordaat aanpakken en speel graag kort op de bal. Burgemeester zijn is voor mij geen job van 9 tot 5, dat is een engagement, je moet betrokken zijn. Ik mis die ambitie bij Webers.
Met wie wil of kun je een coalitie vormen?Dat is koffiedik kijken, ik wil met iedereen praten die ons programma maximaal kan helpen realiseren. Ik sluit niemand uit behalve het Vlaams Belang.