Eén van de vele gasten aanstaande zaterdag op het boekenfestijn in de Beringse bib is
illustrator Caryl Strzelecki (foto). Hij zorgde voor de illustraties van het eerste kinderboek van
Hans Put: Ella en de Toverklok. Het boek verscheen vorige week en vertelt het verhaal van Ella, een meisje dat op bezoek is bij haar oma en via een oude klok terug in de tijd duikt en zo met haar overleden opa een mijn bezoekt. Caryl en Hans signeren nu zaterdag in de bib van Beringen. We beginnen met de vijf boeken van Caryl die hij niet kan missen.
1. Marcus Aurelius, Overpeinzingen. "Prima geschikt voor geestelijke degustatie en tot rust te komen". 2. Michel de Montaigne, De essays. "Mijn goudmijn! Tijloos in zijn overwegingen, alsof je met een vriend van gedachte wisselt'.
3. Stefan Zweig, De wereld van gisteren.
"Kort voor zijn zelfgekozen dood voltooide Stefan Zweig ‘De wereld van gisteren’. Het is een nostalgische getuigenis van een wereld die voor altijd verdwenen schijnt, dat aan het einde van de fin de siècle in Wenen. Als doordrenkte humanist en pacifist, hoopte hij ten volle dat er in de toekomst nooit meer barbaarse oorlogen tussen Europese volkeren zouden plaatsvinden. Slechts een utopie, zoals nog tijdens zijn eigen leven zou blijken. Postuum meesterwerk".
4. Seneca Brieven aan Lucillus. "Van alle beroemde stoïcijnen is Seneca mijn meest favoriete filosoof en brieven aan Lucilius mijn favoriete boek (het is een soort samenvatting van zijn filosofie). Onwillekeurig geniet ik behalve van zijn filosofische inzichten ook van de talrijke beschrijvingen van het Romeins leven: openbare spelen, gladiatoren of praktische aspecten van reizen etc. Het zijn helder geschreven filosofische inzichten die ook vandaag de dag nog steeds waardevol zijn".
5. Virginia Woolf, Schrijversdagboek.
"Tenslotte het dagboek van Virginia Woolf, een van de meest complexe en invloedrijkste schrijfsters van de vorige eeuw die altijd ergens in mijn achterhoofd zit".
De boeken van Hans:
5 Terug naar Congo van Lieve Joris. "Het boek heeft me aangezet om me te verdiepen in onze koloniale literatuur en leidde uiteindelijk tot mijn documentaire 'Missie Congo' over de laatste missionarissen in het huidige DR Congo.
4. William Dalrymple - In de schaduw van Byzantium. "Ik ben gek van reisliteratuur en liefst van reisverhalen uit vorige eeuwen. Dalrymple trekt in dit boek naar de roots van het Byzantijnse rijk. Zelf heb ik veel mogen reizen als reisleider en het heeft me doen nadenken over onze geschiedenis, een verhaal dat veel genuanceerder is dan we leerden in onze geschiedenisboeken in het college van Beringen. En geschiedenis wordt nog elke dag geschreven".
3. Cyril Brockmans - Beringen, Stad en Buitingen. "De laatste jaren ben ik meer en meer geïnteresseerd geraakt in onze lokale Beringse geschiedenis. Dit boek neem ik nog regelmatig uit de kast".
2. Stan Lauryssens - Mijn heerlijke nieuwe wereld, leven en liefdes van Maria Nys Huxley. Dit boek mocht ik verfilmen dankzij TVL. Samen met Stan reisde ik in de voetsporen van Maria Nys uit Sint-Truiden naar Italië, Engeland en de VS. Het werd een ongelooflijk straf avontuur, even straf als de auteur zelf.
1. Marnix Peeters - De dag dat we Andy zijn arm afzaagden. "Het debuut van Marnix Peeters, een klasgenoot in het college van Beringen. Het boek blies me van mijn sokken en sindsdien is Marnix één van mijn favoriete Belgische auteurs".