In 2017 interviewde
Werkgeversorganisatie Voka 2.365 ondernemers uit 67 Vlaamse steden en gemeenten telefonisch. Verrijkt met een financiële analyse van elke gemeentelijke jaarrekening, de onderzoeksresultaten van de Ruimtebehoeftepeiler en de input van de Limburgse Voka- ambassadeurs en lokale ondernemersclubs maakte VOKA per gemeente een fiche op.
Dit zijn de aanbevelingen voor Beringen waar de komende legislatuur rekening moet mee houden:
"Ten opzichte van stijgende exploitatieuitgaven en investeringen, staan ook stijgende ontvangsten. In het kader van een duurzaam fiscaal beleid, kunnen investeringen best losgekoppeld worden van de ontvangsten. De schuld per inwoner was al erg laag in 2012 en daalt nog verder in 2016. Deze verdere schuldafbouw draagt dan weer wel bij tot een evenwichting fiscaal kader op lange termijn. Desalniettemin geven de Beringse ondernemers in onze enquête aan dat er nood is aan een meer stabiel belastingsklimaat. Zowel van het aantal als de hoogte van de gemeentelijke belastingen blijkt werk gemaakt te moeten worden", zegt
Bart Claessens, VOKA-ambassadeur Beringen.
De investeringen per inwoner in mobiliteit volgen de dalende trend van Limburg en Vlaanderen. Ondanks dat deze in absolute cijfers nog steeds relatief hoog liggen, moet er op toegezien worden dat deze trend niet aanhoudt. De Beringse ondernemers geven immers aan dat er werk gemaakt moet worden van de
bereikbaarheid van de bedrijventerreinen en uitbouw van vrachtwagenparkings. "Naast deze specifieke euvels, wordt ook gewezen op het belang van een goede communicatie rond mobiliteit, daarom is het essentieel dat de stad zelf correcte en actuele informatie verstrekt rond haar logistiek beleid. Ook moet alle informatie rond stedelijke distributie, venstertijden, voertuigbeperkingen, wegwerkzaamheden, contactinformatie... makkelijk digitaal toegankelijk, duidelijk en transparant zijn', staat in het rapport.
Het totale aandeel van ruimte om te werken in vergelijking met de totale oppervlakte van Beringen ligt relatief hoog in vergelijking met andere steden en gemeenten in Limburg en Vlaanderen. Het nog beschikbare deel kende een sterke stijging tussen 2012 en 2016, terwijl de niet-realiseerbare gronden sterk daalden. Dit geeft aan dat er meer gronden beschikbaar zijn én dat er van deze gronden er meer effectief bruikbaar zijn geworden.
"De bestaande ruimte kan echter nog beter benut worden. Daarom stellen we voor om
stedenbouwkundige voorschriften te versoepelen door toe te staan dat er hoger wordt gebouwd, of dat aan (leegstaande) panden andere functies worden gegeven", zegt VOKA nog.
De werkloosheid ligt in lijn met de Vlaamse en Limburgse cijfers. Toch geven de Beringse ondernemers aan dat er werk gemaakt moet worden van initiatieven om werkzaamheid te verhogen. De meest duurzame manier om dit te doen, ligt in de samenwerking met het onderwijs. "Scholen moet gestimuleerd worden om meer STEM-opleidingen aan te bieden; er is immers een groot tekort aan leerlingen en studenten gespecialiseerd in Science, Technology, Engineering and Mathematics. Bedrijven en secundaire scholen moeten samen inzetten op duaal leren: dit is de beste manier voor leerlingen met een technische achtergrond om werkervaring op te doen en zo snel bij te leren", is nog een aanbeveling van VOKA.