In GO! basisschool De Step in Beringen werd afgelopen week een prachtig hoofdstuk aan het schooljaar toegevoegd. De school werd bekroond met de creativiteitsprijs in de poëziewedstrijd van GO! Scholengroep Xpert. Algemeen directeur Anne Smeyers kwam persoonlijk langs om de prijs te overhandigen om zo Wereldpoëziedag alle eer aan te doen. De poëzieweek stond dit jaar in het teken van ‘lijfelijkheid’, een thema dat uitnodigt om gevoelens, ervaringen en identiteit in woorden te vatten. De Step diende een kunstwerk in dat meteen raakte: een zelfgemaakt meisje dat in haar handen een bundel droeg, gevuld met gedichten van verschillende leerlingen.
Het figuurtje was zacht, kwetsbaar en krachtig tegelijk – precies zoals het thema het bedoelt. De bundel verzamelde een ruime selectie gedichten uit de school, met daaronder ook enkele winnende pareltjes.
Algemeen directeur Anne Smeyers benadrukte hoe belangrijk taal is in de ontwikkeling van elk kind: "Taal is geen apart vakje in een schooldag. Het is de basis van alles wat kinderen leren. Wie taal beheerst, kan zich uitdrukken, kan denken, kan verbinden. In een school die inzet op inspraak, betrokkenheid en diep leren, is taal het fundament. En dat zie je hier."
De creativiteitsprijs is een erkenning voor de inhoudelijke kracht én de originele vorm van de inzending. De school ontving een grote, stijlvolle kader voor in de inkomhal. De bekroonde dichters kregen een persoonlijk ingekaderd certificaat en een mooie boekenlegger als herinnering.
Directeur Reinhilde Cortvrient sprak vol trots over de kracht van haar team – en vooral over één persoon die het taalvuur brandend houdt in de school: "Onze boekenfee, juf Kathleen, is onze creatieve duizendpoot die alles rond boeken en taal vastpakt. Ze ademt liefde voor taal. De voorleesweek, een poëzieproject of een gewoon leesmoment – zij neemt collega’s mee op sleeptouw en zorgt ervoor dat taal leeft in De Step."
Binnen De Step ligt de lat hoog. Niet alleen op vlak van leerinhouden, maar ook in hoe kinderen worden betrokken in de dagelijkse werking en het schoolleven. Inspraak, communicatie en verbondenheid krijgen er vorm via taal. Taal is het allerbelangrijkste waar de school op inzet. En dat werd afgelopen week gevoeld, gelezen én gevierd.