Vlaams minister Brouns kwam gisteren naar de
bib in Beringen om de
Beringse Digibank te openen met een lekker stuk taart maar kwam ook toelichting geven over de Vlaamse aanpak rond digitalisering. De Digibank van Beringen, die digitaal kwetsbare mensen helpt met het aanscherpen van hun digitale vaardigheden, heeft sinds de opstart een half jaar geleden al meer dan 350 mensen kunnen ondersteunen. Dit toont aan dat er wel degelijk behoefte is om inwoners die niet vertrouwd zijn met computers of online toepassingen te helpen. De Digibank in Beringen telt momenteel 5 locaties verspreid over de stad waar mensen terecht kunnen en opent later dit jaar nog een extra vestiging. Tegelijk start ze met een nieuwe dienst: het uitlenen van laptops. "Tientallen digibanken in Vlaanderen openen op de Dag van de Digibank de deuren voor het grote publiek. Ook die van Beringen. Een digibank helpt op een laagdrempelige manier kwetsbare doelgroepen die bijvoorbeeld niet vertrouwd zijn met Tax-on-web, het maken van een online afspraak bij de dokter of het gebruik van de Itsme-app. Dat de behoefte groot was, bleek vooral tijdens de coronapandemie in 2020 en 2021 toen er massaal werd overgeschakeld naar online toepassingen", zegt de minister. De pandemie maakte de digitale kloof in de samenleving erg zichtbaar. Niets doen, was geen optie voor de burgemeester van Beringen, Thomas Vints.“In 2020 ging de digitale sneltrein razendsnel waardoor we als bestuur ook snel moesten schakelen. We startten, dankzij middelen van de Vlaamse overheid, met het project ‘Beringen
llemaal digitaal’, waarbij onze sociale hulpverleners zélf de stap zetten naar mensen in armoede. Dat er een noodzaak was, werd na de opstart nog duidelijker. Dit resulteerde in de opening van het éérste digipunt in april 2021. Nu drie jaar na het begin van het project, zitten we met de start van onze digibank mee op de digitale trein", vertelde Vints gisteren in de bib.
De digibank van Beringen telt momenteel 5 locaties (digipunten) verspreid in de stad: de bibliotheek, het inloophuis Saamo, het lokaal dienstencentrum Paal, het buurthuis Saamo Steenveld Koersel en de kringloopwinkel Reset in Beverlo. Alles samen werken er 14 digihelpers. Dit zijn vrijwilligers die mee hun schouders onder dit project zetten. Sinds de opstart heeft de Digibank van Beringen al meer dan 350 inwoners verder geholpen.“Ik ben heel blij dat de digipunten er zijn. Ik kon er altijd terecht met vragen over online opleidingen opzoeken en solliciteren. De mensen hebben me echt geholpen”, weet Emine, bezoekster van digibank. Sinds ik als digicoach werk, is er een wereld opengegaan voor mij. Het is mooi om te zien wat Beringen allemaal doet om de digitale kloof te dichten. Ik ben blij dat ik de mensen een dienst kan bewijzen en een positieve maatschappelijke bijdrage kan leveren", vertelt Derya, digicoach digibank.
De komende weken en maanden breidt de digibank van Beringen zowel haar aanbod als het aantal locaties verder uit.
Zo wordt er concreet gestart met het uitlenen van laptops, een nieuwe dienst die het bestaande aanbod van opleidingen aanvult. Er volgen bovendien tal van gratis digisessies waar in kleine groepjes gedurende een uur dieper wordt ingegaan op één thema (phishing, online shoppen, foto’s beheren, …).
En in september komt er in woonzorgcentrum
Corsala in Koersel nog een digipunt bij. Het is op vraag van de seniorenraad en het woonzorgcentrum zelf dat er meer aandacht moet gaan naar digitale vaardigheden. Hiervoor is de Digibank van Beringen nog op zoek naar een aantal extra vrijwilligers.
Nu woensdag om 20u is er in het stadhuis ook een
open dialoog waarbij verschillenden gesprekspartners zoals politie, Febelfin, Saamo, vzw Oasis, jongeren, senioren en burgemeester Vints met elkaar in gesprek gaan over de digitale snelweg. De avond is ook te volgen via een livestream. Klik hier voor de link:
https://www.twitch.tv/beringenstreaming<