Gaan we dit beeld snel terug zien? De kans is klein. Morgen moet de Nationale Veiligheidsraad beslissen over de
heropening van de horeca. Voor veel restaurants en cafés zal dit niet evident zijn. Er ligt een voorlopig voorstel op tafel waarbij afstandsregels gelden en volk aan de toog zou niet toegelaten zijn. Voor veel zaken is dit niet haalbaar. Economisten vrezen een bloedbad in de sector.
Voor
Patrick Smeulders van café Smeulders in het centrum van Beringen is dit plan moeilijk haalbaar. "Financieel gewoon niet rendabel", zegt Patrick kort en krachtig.
"Ze hadden beter eerst de bubbels vergroot. Wij vinden de maatregelen zeker niet aangenaam, maar er is weinig alternatief. Toch zien wij de opening in eerste instantie als klantenbinding. Wij hopen snel op een normaal verloop", zegt
Ilse Aerts van café P'Ilske in Paal.
"Met dit plan dat op tafel ligt is volgens mij geen rekening gehouden met de cafés. Het trekt op niks. Als wij dat allemaal moeten volgen en met het grote capaciteitsverlies is een café niet meer rendabel.
Je gaat op café om een babbel, de gezelligheid, om te praten, u te amuseren ...maar dat zal allemaal weg zijn. Een café uitbaten moet je graag doen zeggen ze, maar op deze manier is het geen café doen maar drank brengen. Ik vind het allemaal heel triest. Ik zie de toekomst zeer somber in. In andere landen is na het openen van de horeca een deel al terug gesloten omdat het niet rendabel is. Het zelfde zal ook hier in België gebeuren. Er zullen zeker heel veel zaken sneuvelen", zegt
Gerry Janssens van café 't Centrum in Paal.
"Dit plan kan tegen woensdag nog 10 keer wijzigen en tegen dat het in het staatsblad staat, zal dit ook nog wel een paar wijzigingen teweeg brengen. Vanuit stad Beringen is trouwens ook nog niets gecommuniceerd over het sluitingsuur, dus hier zullen we ook nog op moeten afwachten of ze de veiligheidsraad gaan volgen of misschien reeds vervroegen. Blijft dus koffiedik kijken tot alles in het staatsblad staat. Ik vind dat de media getuigen van riooljournalistiek, schrijven over regels die nog niet door de overheid zijn bevestigd. Dat zorgt alleen maar voor verwarring", zegt
Wim Everts van het Bierhuis in Koersel.
"We gaan proberen er alles aan te doen om klanten het toch een aangenaam gevoel te geven.
Maar of het allemaal haalbaar is voor de cafés in het algemeen is een groot vraagteken. Als het zonnig weer blijft ok maar wat als het gaat regenen en je slechts 10 klanten kan plaatsen. Ik ga met een bang hartje afwachten wat er nog gaat bijkomen met de veiligheidsraad op 3 juni", zegt
Safia Steele van café Labyrint in Paal.