De stemming over het
nieuwe arbeidsreglement waarbij onder andere het dragen van een hoofddoek door het personeel van de stad wordt toegelaten, uitgezonderd voor loketpersoneel zorgt voor veel reacties.
Groen Beringen en Vooruit vinden dat iedereen een hoofddoek moet kunnen dragen.
"n het nieuwe arbeidsreglement staat namelijk dat personeelsleden van de stad Beringen levensbeschouwelijke symbolen mogen dragen, tenzij ze in een loketfunctie werken. Dat is volgens Groen Beringen discriminerend en ook Vooruit zit ip die golflengte.
„Personeelsleden van de stad moeten gelijke rechten hebben,’ zegt
Meral Ozcan (gemeenteraadslid Groen). "Dat iemand bij de groendienst of een poetsvrouw een hoofddoek mag dragen maar een bediende aan het loket niet, is niet meer van deze tijd. De stad Beringen wil in haar personeelssamenstelling een afspiegeling van onze samenleving zijn. Waarom mogen loketbedienden dan geen hoofddoek dragen? We hebben een grote moslimgemeenschap die onmiskenbaar deel uitmaakt van onze stad. Dit moet ook aan het loket weerspiegeld worden”.
Ook Vooruit hekelt deze situatie.
"Wij hebben tegen de aanpassing gestemd omwille van de ongelijkheid. Momenteel wordt de perceptie gewekt dat wij tegen het dragen van religieuze symbolen stemden. Echter zijn wij van mening dat iemands kleding totaal niet in relatie staat met diens capaciteiten of omgekeerd
Kledij en overtuiging zijn géén criterium om iemands capaciteiten te beoordelen of functie te bepalen en omgekeerd. Wij stemden tegen omdat er nog steeds gediscrimineerd wordt, namelijk dat loketbedienden nog steeds geen hoofddoek noch kruisje zouden mogen dragen, maar het onderhoudspersoneel wel. Vooruit Beringen is voor het dragen van een hoofddoek en is tegen de discriminerende wijziging in het arbeidsreglement”, zegt Kelly Meykens van Vooruit.
„De dienst HRM van de stad gaf trouwens het advies om ook voor personeel in loketfuncties levensbeschouwelijke symbolen toe te laten. Niet meer dan logisch, iedereen mag zelf beslissen welke kledij gedragen wordt. Maar het schepencollege wijkt af van het advies van de dienst HRM en beslist dat levensbeschouwelijke symbolen aan het loket niet kunnen. Dat is niet het Beringen waarin wij leven”, zegt Kobe Snyers van Groen tot slot nog.