De
beslissing van basisschool Straf! om vanaf volgend jaar geen islamlessen meer te geven blijft de gemoederen in Beringen-Mijn beroeren. Burgemeester Thomas Vints (CD&V) is kwaad en verontwaardigd dat dit politiek wordt gespeeld en dat zelfs zijn kinderen die les volgen in Straf! in het debat worden gebruikt. "Dit is een beslissing van een school die hierover onafhankelijk kan beslissen. Het is jammer dat dit nu politiek gekaapt wordt", zegt de burgemeester.
Hilal Yalçin is Vlaams parlementslid voor CD&V en volgt onderwijs nauw op en hoopt op een respectvolle consensus zonder politiek steekspel. “In België is de vrijheid van onderwijs grondwettelijk verankerd. Dit maakt dat een school autonoom een beslissing zoals deze kan nemen en ze hiervoor dus geen toestemming aan de overheid moet vragen. Wanneer de school in haar pedagogisch project de visie op godsdienstonderwijs wil veranderen, kan dat. Het is wel spijtig dat de ouders vorige week via een e-mail op de hoogte werden gebracht van deze beslissing. Zeker gezien de samenstelling van deze buurtschool, waar de overgrote meerderheid van de leerlingen islamitisch is en sinds jaar en dag deze lessen krijgen, is de communicatie van deze beslissing eerder ongelukkig te noemen. Het is een ingrijpende verandering waarvan verwacht kon worden dat hier reactie op zou komen. Ik kan me goed inbeelden dat dit hard is binnengekomen bij de ouders en leerlingen. Maar ik meen ook begrepen te hebben dat de school in gesprek is met de ouders en ook van plan is een infomoment te organiseren om de beslissing toe te lichten. Dit lijkt me een goede en noodzakelijke eerste stap. Er is voldoende goodwill tussen de school en de ouders om hier uit te geraken op een respectvolle manier. Dit is ook iets dat aan hen toekomt. Het politieke steekspel houd ik liever achterwege. Ik hoop oprecht dat de school samen met de leerlingen en de ouders opnieuw vooruit kan", zegt
Hilal Yalçin. Thomas Vints: "Dit is een beslissing die autonoom door de school genomen wordt en waarbij wij dus niet betrokken zijn. De school wil vanaf het eerste leerjaar volgend schooljaar starten met een gezamenlijke les godsdienst. Hierbij willen ze oog hebben voor de veelheid aan religies en ook experten aan het woord laten. De ambitie om onze culturen te verbinden kan ik enkel toejuichen. Ik heb begrip voor de vele vragen en bezorgdheden van ouders en wil hen ook uitnodigen om met het schoolbestuur de uitgestoken hand aan te nemen en in gesprek te gaan".
"Mijn kinderen zitten er inderdaad op school. Dat zij hierin betrokken worden maakt mij bijzonder boos. Het feit dat het politiek gerecupereerd wordt betreur ik eveneens. Het lanceren van boodschappen rond moslimhaat verwerp ik ten stelligste. In onze stad is geen plaats voor haat en polarisatie", zegt de burgemeester nog.
Ook Vooruit Beringen ziet geen heil in een politiek steekspel:"Als Beringse Vooruit-fractie vinden wij het eerst en vooral jammer dat deze beslissing werd genomen door de school zonder hierover voorafgaandelijk overleg te plegen met de ouders. De schoolkeuze wordt in de meeste gevallen bepaald door het aanbod van de school, en dit wijzigt nu eenzijdig. Hierdoor worden ouders voor een voldongen feit gesteld, te meer omdat een meerderheid van de leerlingen een islamitische achtergrond hebben.
Anderzijds hebben we ook begrip voor de school, die enerzijds gebonden is aan regels, maar anderzijds ook vrijheden heeft waarmee ze haar aanbod deels zelf kan invullen. Dit aanbod moet afgestemd zijn (en worden) op de gebruikers, in deze dus de leerlingen. Het lijkt ons dan ook logisch dat een wijziging van het aanbod een wijziging van de gebruikers met zich meebrengt. Als we dan zien dat 80% van de leerlingen de islamlessen volgt, vrezen we dat een groot deel van de huidige leerlingen zichzelf niet meer gaat kunnen identificeren in deze school, met de nodige praktische moeilijkheden tot gevolg.Wel zijn wij van mening dat het afschaffen van islamlessen ook betekent dat er geen godsdienstige bodem meer is voor het onderhouden van de islamitische cultuur, wat volgens ons de diversiteit en samenhorigheid in onze samenleving niet ten goede komt.Het vooropgestelde plan om de islamlessen te vervangen door “nieuwe godsdienstlessen” dient met enige voorzichtigheid bekeken te worden. Vrijheid van keuze van godsdienst moet immers steeds gewaarborgd worden. Wij kijken dan ook uit naar het gesprek tussen de school enerzijds en de ouders anderzijds, dat naar verluidt gepland staat na de paasvakantie en waarvan we hopen dat het sereen kan verlopen langs beide kanten. Dit voorval mag alleszins niet herleid worden tot een politiek issue, vermits geen enkele partij in het debat daarmee gebaat is en dit zelfs contraproductief kan werken", zegt voorzitter Yannick Alen van Vooruit Beringen.