Onze natuurfotograaf Johan Put had al een vermoeden en dat wordt nu ook bevestigd. Voor het eerst verblijven er drie koppels kraanvogels in de Vallei van de Zwarte Beek. Eén koppel slaagde er dit voorjaar opnieuw in om een jong groot te brengen – het vijfde opeenvolgende jaar dat dat lukt. De twee andere koppels zijn jonge dieren die al broedpogingen ondernamen, maar nog geen jongen voortbrachten. De kans bestaat dat één van hen Gru of Dru is, een van de twee kuikens uit het allereerste nest.
Vijf jaar geleden broedde voor het eerst een koppel kraanvogels in ons land. Ze brachten twee jongen voort die de namen Gru en Dru kregen. Ook de jaren nadien slaagden ze er telkens in om een of twee jongen groot te brengen. Kraanvogels zijn na vijf jaar geslachtsrijp en keren vaak terug naar de plaats waar ze geboren zijn om er te broeden. De kans bestaat dus dat een van de twee nieuwe koppels Gru of Dru is.
Belang van natuurherstel
“Dat er ondertussen drie koppels kraanvogels in de Vallei van de Zwarte Beek zitten, is geen toeval”, zegt Noah Janssen, algemeen directeur Natuurpunt. “De voorbije decennia hebben veel vrijwilligers en medewerkers van Natuurpunt, samen met de Vlaamse overheid, hard gewerkt om van de Vallei weer een spons te maken en venen en moerassen te herstellen.”
Kraanvogels zijn kieskeurig: ze hebben nood aan grote, natte natuurgebieden met voldoende voedsel, rust en beschutting. Ondanks de toenemende droogte van de laatste jaren, slaagt Natuurpunt erin om delen van de vallei nat genoeg te houden voor deze schuwe vogels.
Kraanvogel als ambassadeur voor natte natuur
Vlaams Minister van Omgeving & Landbouw Jo Brouns: “De aanwezigheid van meerdere koppels kraanvogels is het resultaat van gerichte investeringen in natuurherstel. Dit gebied toont hoe vernatting werkt: het maakt onze natuur weerbaar tegen droogte én aantrekkelijk voor kwetsbare soorten. Dat kraanvogels hier al vijf jaar op rij succesvol broeden, is daar het levende bewijs van. Met de Blue Deal maken we werk van meer natte natuur, ook in het belang van biodiversiteit én klimaat. Want onze Vlaamse bodem moet opnieuw een spons worden — en daar blijven we vanuit Vlaanderen voluit op inzetten.”
Op bezoek
Iedereen is welkom om te gaan wandelen in de Vallei van de Zwarte Beek. Natuurpunt vraagt uitdrukkelijk om op de wandelpaden te blijven en de vogels niet te verstoren. Start je wandeling aan Bezoekerscentrum De Watersnip en misschien zie je kraanvogels wel overvliegen. TV Limburg kon ook de kraanvogels filmen, die beelden kan je vanavond zien in een nieuwe reeks 'Wild van Limburg'. (foto Johan Put)