In primeur voor België werd vandaag op DronePort de ‘Safety Drone Shield’ van Citymesh voorgesteld. Deze hoogtechnologische interventiedrone is permanent gestationeerd op de actieve luchthaven in Brustem en is volledig geïntegreerd in de werking van de hulpdiensten. De drone kan binnen 90 seconden na een noodoproep opstijgen en live beelden doorsturen naar de meldkamer van de Hulpverleningszone Zuid-West-Limburg. Dankzij de interventiedrone krijgt de brandweer nu letterlijk ogen in de lucht. Het resultaat? Waardevolle tijdswinst én een betere inschatting van de situatie.
“Nog vóór we zijn uitgerukt, krijgen we al een duidelijk beeld van de ernst en omvang van het incident,” zegt kolonel Bert Swijsen, zone-commandant. “Zo kunnen we meteen de juiste mensen en middelen uitsturen, afgestemd op wat er echt nodig is. En eens ter plaatse, helpt het overzicht van boven ons om sneller en nauwkeuriger te handelen. Elke seconde telt – zeker als er levens op het spel staan.”
Grote sprong vooruit voor hulpdiensten
Naast snelheid, biedt het systeem ook structurele voordelen voor de operationele werking van de hulpdiensten: “Een drone vliegt ongehinderd in een rechte lijn naar de locatie. Dat geeft ons als brandweer de kans om veel sneller een eerste inschatting te maken,” aldus Swijsen. “In sommige gevallen kunnen we onze strategie zelfs al vóór aankomst bijsturen – bijvoorbeeld extra manschappen oproepen of alternatieve routes kiezen.”
Ook op het terrein maakt het luchtbeeld een groot verschil: “De bevelvoerder hoeft geen tijdrovende en soms risicovolle terreincontrole meer uit te voeren en kan bij aankomst meteen starten met de interventie. Vanuit de lucht krijgt hij vooraf al overzicht. En willen we beelden vanuit een andere hoek? Dan nemen we contact op met de operator, die de drone bijstuurt. De inzet van drones geeft onze dispatch de tijd om bijvoorbeeld de camera’s op onze ladderwagens te activeren of om onze blusrobot op te roepen om vanop afstand te blussen, zodat we de beeldvorming voor langere tijd kunnen overnemen”, legt hij uit.
Hoewel het nog een proefproject is, ziet Swijsen het als een veelbelovende stap richting slimmere hulpverlening: “We willen via deze testfase ontdekken waar de technologie het meeste oplevert, en hoe we ze maximaal kunnen inzetten. Dit is zonder twijfel een eerste stap naar snellere, betere en toekomstgerichte beeldvorming, mogelijks ook voor andere hulpdiensten.”