Vrienden en familie werden afgelopen weekend opgetrommeld om te helpen bij de oogst van de druiven op
wijndomein Beau Marais. Andries Schepers en zijn vrouw Elisa Loconsole erfden de passie van de wijnbouw van pa Schiepers die in Normandië een wijngaard had. Nu hebben ze wijngaarden in Beverlo en Koersel, goed voor 1,5ha en 7000 wijnstokken.
"In 2014 hebben we onze eerste stekken hier in Beringen geplant. Ik had al wat ervaring kunnen opdoen in Frankrijk bij de wijngaard van mijn vader. Daarn volgde ik nog de nodige cursussen bij onder andere Geurt van Rennes. Na veel experimenteren in Frankrijk had ik de nodige kennis om het zelf te proberen", zegt Andries.
De eerste kleine oogst was er in 2015 en in 2016 was het al iets beter en werden de eerste flessen mousserende wijn gebotteld voor eigen gebruik. Sinds dit jaar is domein Beau Marais voor het eerst commercieel op de markt.
"We hebben Chardanny, Pinot Noir en Pinot Meunier, dat zijn ideale druiven die we ook in de Champagnestreek en Bourgogne aantreffen. De natuur kan je niet forceren. Op basis van de zuurtegraad en alcoholgehalte bepalen we of we bubbels of wijn gaan maken. We gaan dit jaar voornamelijk goede mousserende wijn kunnen maken. We begonnen dit jaar met voorjaarsvorst wat minder rendement gaf, de zomer was goed maar het najaar was niet perfect en veel te nat. Het najaar is cruciaal voor het afrijpen van de druiven. Vandaar dat we met deze oogst voornamelijk mousserende wijnen gaan maken. Met de Pinot Noir gaan we onze bekende Pas Noir en de rosé DT maken", zegt Andries.
Na de oogst worden de druiven meteen naar de pers in Koersel gebracht waar de ouders van Andries een handje bijsteken. Andries hoopt dit jaar op 5000 flessen met deze oogst. Meer info over de wijnen van Domein Beau Marais
via deze link.