Jeroen Aerts uit Koersel bouwde samen met medestudent
Joachim Broeders uit Hasselt een
windmolen in het Afrikaanse Senegal. Iets ten zuiden van Dakar staat nu op de speelplaats van een basisschooltje een windmolen. Als er stroompanne is, kan de computerles toch gewoon verder gaan, de windmolen maakt elektriciteit en slaat deze op.
Jeroen en Joachim deden dit voor hun masterproef
industriële ingenieurswetenschappen aan de Uhasselt. Voor beide studenten was dit een
fantastische ervaring.
“Je wordt opgeleid om zeer precies en nauwkeurig te werken, met bijvoorbeeld ook het juiste materiaal. Boren moet je doen met de juiste boormachine en de juiste boorsnelheid, maar in het dorp was geen boormachine. Dus leer je gaten boren met een laspost. Je
relativeert een beetje je opleiding, perfectie bestaat niet in Afrika maar je ondervindt wel dat een minder perfecte oplossing ook werkt en dikwijls nog goedkoper is ook”, vertelt
Joachim.
Jeroen heeft in Afrika meer zelfvertrouwen gekregen, hij weet nu dat hij wel een oplossing vindt voor weer een nieuw probleem.
“Ik hoef
niet alles onder controle te hebben, maar ik moet wel zelf het initiatief nemen om oplossingen te vinden. Die oplossing vind je ook dikwijls dank zij het plaatselijke netwerk. Je zegt tegen Ousmane dat je een batterij zoekt, Ousmane belt een neef die een elektricien kent in Dakar, de elektricien weet het adres van een leverancier waar je al zeker de stroomkabel kunt vinden..."
Het was een
geweldige ervaring voor beide studenten.”Alle clichés over Afrika hebben we overboord gegooid, een Afrikaans dorp is ook een samenleving die volgens bepaalde wetten en normen leeft en je kan die ook goed leren aanvoelen en je aanpassen”, vertellen ze in koor.