Maaike van Nuenen getuigde deze ochtend tijdens een persmoment over haar armoede.
"Door een ziekte, zit ik sinds twee jaar in armoede, mijn inkomen is heel laag. De verwarming staat op 16° en ik heb slechts één lamp aan in huis. Met een dikke trui en een deken kom ik de avond door. De angst voor een hoge energiefactuur baart me zorgen. Ik durf ook de deur niet meer uit, een kop koffie ergens gaan drinken is er niet meer bij en zo geraak ik nog meer geïsoleerd".
Het Berings stadsbestuur wil armoede nu efficiënter aanpakken via
een lokala armoedetoets.
SAAMO Limburg werkt die uit om de bewustwording over armoede in de organisatie te vergroten. Dit instrument moet verhinderen dat beleidsbeslissingen leiden tot meer armoede en ongelijkheid.
Frederik Vaes, beleidsmedewerker van SAAMO Limburg, ontwikkelde het concept van de lokale armoedetoets.
“SAAMO Limburg is steeds op zoek naar vernieuwende ideeën om armoede op lokaal niveau aan te pakken. Samen met Stad Beringen werkten we een armoedetoets uit om ervoor te zorgen dat nieuwe regelgeving geen mensen uitsluit.We leren alle medewerkers kijken met de armoedebril, niet enkel leidinggevenden. Iedereen moet een automatische klik maken: wat is de impact op mensen in armoede? Ik blijf het lokaal bestuur daarbij coachen; de drijvende kracht is het bestuur zelf", vertelt Frederik.
De Stad Beringen zal al haar personeelsleden een opleiding over armoede geven.
"De bedoeling is dat onze diensten, over beleidsdomeinen heen, een armoedebril opzetten. De belangrijkste doelstelling is dan ook de impact van een beleidsbeslissing op kwetsbare inwoners in beeld te brengen en waar nodig bij te sturen.
De armoedetoets zal de armoedecijfers van de stad Beringen niet doen dalen. Wel zal de armoedetoets sensibiliseren en bewustmaken. Ons uitgangspunt is dat aandacht voor de armoedeproblematiek over de verschillende beleidsdomeinen groeit,”, vult burgmeester Thomas Vints aan.
De toetsing gebeurt steeds vanuit een expertengroep waarin de armoedecoördinator, ambtenaar van de betrokken dienst, relevante partnerorganisaties en ervaringsdeskundigen zetelen. In het participatief proces screenen ze het (positief of negatief) effect van een beleidsvoorstel voordat dit op een schepencollege komt. SAAMO Limburg neemt de begeleiding van het gesprek op zich zodat het advies en de stem van mensen in armoede gehoord wordt.
Maaike is blij dat ze tot die expertengroep behoort en haar ervaring kan delen met de beleidsmakers.
Stad Beringen is het eerste lokaal bestuur in Limburg dat de armoedetoets uitrolt. Ze volgt het stappenplan niet blindelings. Ze toetst besluitvorming bij mensen in armoede af voor het naar het schepencollege gaat.
“Het stappenplan van het theoretisch model bleek niet evident om in de praktijk toe te passen. Daarom stuurden we het bij. Normaal vindt eerst de besluitvorming plaats en toets je daarna af of het rekening houdt met mensen in armoede. In Beringen grijpen we dus veel vroeger in: bij de opmaak van het besluit", zegt Vaes tot slot.