Nu dat Meeuwen-Gruitrode en Opglabbeek de intentie hebben om vrijwillig een fusie aan te gaan, laait het debat over mogelijke fusies weer op. In Beringen staan niet veel mensen te springen voor een nieuwe fusie. Eerder stelde het Vlaams Instituut voor Economie en Samenleving een fusie voor met
Herk-de-Stad en Lummen. Of liever
Beringen-Ham-Tessenderlo?
Burgemeester Webers (sp-a): "Zoals je weet is de vorige verplichte fusie veertig jaar geleden doorgevoerd. Met erg matig succes. Dus wanneer een stad een fusie van 40 jaar oud nog steeds aan het verteren is, lijkt de kans onbestaande dat een nieuwe fusie slaagkansen heeft".
"Een eventuele fusie met Lummen en Herk lijkt is helemaal
niet realistisch, de afstand tussen de uiteinden van de gemeentes is (pakweg) 30km. Plus die hebben geen enkele voeling met elkaar", vertelt Webers nog.
"
Beringen-Ham-Tessenderlo lijkt qua figuratie haalbaar, maar iedereen weet dat sommige deelgemeentes van Beringen zich in 1976 ook niet konden vinden met deze (of andere) gemeentes.
De
enigste fusie waar ik voor ben is de stad Limburg, deze is dan met meer dan 800000 inwoners de grootste stad van Vlaanderen, waardoor de middelen dan naar Limburg moeten komen i.p.v. naar Antwerpen of Gent", besluit de burgemeester.
Marc Bertrands van de heemkundige kring Beverlo ziet eerder een
afscheuring van Beverlo zitten dan een nieuwe fusie. "Dat de fusievorming die we Groot-Beringen kunnen noemen, niet overal op gejuich is onthaald (zeker in Beverlo niet), is bekend. Vooral omdat Beverlo
historisch nooit iets met Beringen te maken had. Daarentegen waren de dorpen Oostham, Kwaadmechelen en Beverlo (uit deze laatste gemeente zijn in 1850 dan nog Heppen en Leopoldsburg ontsproten) wél 'familie van elkaar'. Zij hoorden alle thuis in het aloude Land van Ham dat een lange geschiedenis kent. Waarom geen fusie tussen deze gemeenten:
Ham (=Oostham en Kwaadmechelen), Heppen-Leopoldsburg en Beverlo?", vraagt Marc zich af.
Schepen Thomas Vints (CD&V) is van de jonge generatie die de vorige fusie niet heeft meegemaakt.
"In Beringen is die oude fusie jammer genoeg nog steeds actueel en nog niet verteerd. Denk maar aan de discussie over de
postcodes. Het voorstel van fusie met Herk-de-Stad en Lummen was er een gebaseerd op de mobiliteitsstromen en dat kan volgens mij niet het vertrekpunt zijn", vertelt Thomas.
"Met de afslanking van de provincies komen meer taken naar de lokale besturen, ook Vlaanderen laat meer taken door de gemeenten uitvoeren. Sommige kunnen dit aan, anderen zullen het moeilijker krijgen. Ik denk dat de schaal van
Beringen voldoende groot is om de eigen bevoegdheden naar behoren uit te oefenen", meent Thomas.
"Beringen heeft al vergaande samenwerkingsverbanden met Ham en Tessenderlo, delen dezelfde politiezone etc. Het zou niet onlogisch zijn dat we op sommige vlakken nauwer gaan samenwerken met deze rondom ons liggende gemeenten", besluit Thomas Vints.
Wat is uw mening? Laat het ons weten via een reactie hieronder.