Gisteren was er op de campus Spectrumcollege Beringen ook de eerste steenlegging van een nieuwbouw voor VIBO, school voor buitengewoon onderwijs . Dit project geeft een belangrijke impuls aan inclusief onderwijs voor de richtingen zorg & welzijn, restaurant & keuken en grootkeuken & catering. Er komt ook een restaurant dat voor iedereen toegankelijk zal zijn. VIBO-directeur Bas Vanspauwen en adjunct-directeur Hanne Troosters lichtten het project toe, waarna de eerste symbolische eerste stenen werden gelegd. De grondwerken zijn al grotendeels afgerond en de kelderverdieping werd afgedekt met de vloerplaat. Het project krijgt dus al goed vorm.
Het gebouw zal een polyvalente ruimte, techniek-, praktijk- en klaslokalen bevatten. Meest in het oog springend wordt het restaurant, waar ook mensen van buiten de school terecht kunnen. Er zal voor hen gekookt worden alsook zal tafelbediening worden voorzien en dit alles door de leerlingen van het buitengewoon onderwijs.
Bas Vanspauwen, directeur VIBO Sint-Barbara: “Al sinds september 2017 volgen leerlingen van opleidingsvorm 4 les op de campus van het Spectrumcollege. Opleidingsvorm 4 heeft als finaliteit om leerlingen tewerk te stellen in het regulier economisch circuit, of een vervolgstudie te laten aanvatten. Ze volgen het curriculum van het gewoon onderwijs met de omkadering, ondersteuning en expertise van het buitengewoon onderwijs.
Het gaat om leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften die extra ondersteuning nodig hebben omwille van emotionele of gedragsstoornissen of omwille van een
page1image45256448.png
autismespectrumstoornis. Ze krijgen deels les samen met de andere leerlingen en deels apart waar nodig.
Dit inclusieve onderwijsproject zal vanaf september 2025 een nieuwe impuls krijgen voor de richtingen zorg & welzijn, restaurant & keuken en grootkeuken & catering aangezien de capaciteit met dit project kan verhoogd worden en we zo alle leerlingen een plekje kunnen bieden.”
Hanne Troosters, directeur VIBO Sint-Barbara: “Inclusie is een werkwoord. Het is iets om elke dag weer aan te werken, samen met partners uit verschillende instanties. Niet alleen uit het buitengewoon onderwijs en gewoon onderwijs: ook betrokken zijn leerondersteuners, CLB, welzijnsinstanties enzovoort. De blikvanger in het nieuwe gebouw zal een grootkeuken zijn met restaurant. Dat restaurant zal toegankelijk zijn voor iedereen in de buurt. Daarom wordt het gebouw ingepland aan de rand van de campus, tevens de rand van de stad. De leerlingen van de opleidingen restaurant & keuken en grootkeuken & catering zullen hun opleiding kunnen afwerken in een professionele infrastructuur en in reële praktijksituaties, inclusief de mise en place, het bedienen van klanten en het afruimen van de tafels.“
Eva Kuijpers, algemeen coördinerend directeur Spectrumcollege: “Buitengewoon en gewoon onderwijs zullen hier in elkaar overgaan. Leerlingen van het buitengewoon onderwijs en het gewoon onderwijs leven en leren samen op de campus. Ze krijgen ook les in de gebouwen van het gewone onderwijs. Anderzijds zal het Spectrumcollege ook gebruik kunnen maken van de faciliteiten van het nieuwe gebouw. Onder andere onze Lego Academy zal hier gehuisvest worden, opnieuw aan de rand van de stad dus ook goed bereikbaar voor iedereen van buiten onze campus.
Hoe dan ook blijft dit gebouw een belangrijke investering. Zestig procent wordt gesubsidieerd door de overheid via Agion, het overige bedrag moeten wij zelf inbrengen. Daarom starten wij een campagne waarin particulieren een
gift kunnen doen aan dit project. De Koning Boudewijnstichting heeft hier zijn steun toegezegd en zal fiscale attesten uitreiken voor giften van meer dan 40 euro. Ten tweede starten we ook een zoektocht naar sponsors die in ruil voor hun bijdrage een return krijgen. Dat gaat bijvoorbeeld van een maaltijd in het toekomstige restaurant met bv. hun zakenrelaties, het gebruik van de infrastructuur, vermelding van hun logo, enzovoort. Er is hiervoor een partnership brochure uitgewerkt.”
(foto's Martine Theunis)