Deze ochtend was er de eerstesteenlegging van de nieuwe slibdroger van
Aquafin op de site van Bionerga. Burgemeester Thomas Vints mocht even voor kraanmachinist
spelen.
De bouw van twee nieuwe slibdrogers is een cruciale stap in de ambitie
van Aquafin om de verwerking van zuiveringsslib efficiënter en duurzamer
te maken, in lijn met de strategische doelstellingen die het bedrijf in
2018 formuleerde. De nieuwe installaties in Beringen en Roeselare
zullen in 2026 operationeel zijn en de bestaande, verouderde slibdrogers
in Deurne, Leuven en Houthalen vervangen. Dit project heeft een
investeringswaarde van meer dan 110 miljoen euro.
Voor Philip Peeters, afgevaardigd bestuurder van Biostoom Beringen is het ook een belangrijke stap want de realisatie van de geplande energiehub krijgt meer en meer vorm. “De slibdroger van Aquafin past perfect binnen het plaatje van onze circulaire hub hier in Beringen. De energie uit onze biostoomcentrale benutten we maximaal. Naast het produceren van elektriciteit leveren we nu al warmte aan omliggende bedrijven via een eigen lokaal warmtenetwerk. De 6 MW aan warmte die de slibdroger zal gebruiken is geen klein bier en is een waardevolle duurzame efficiëntiewinst voor onze energiehub", zegt Peeters.
Biostoom levert ondertussen energie aan Borealis en ECOO en binnenkort ook nog aan GRL, momenteel in aanbouw. De slibdroger van Aquafin komt daar dan nog bij. Er zijn momenteel nog twee percelen beschikbaar op het terrein om aan te sluiten bij Biostoom.
Grote stap
Aquafin verwacht dat de bouw van beide slibdrogers, met een doorlooptijd van 22 tot 24 maanden, voltooid zal zijn in 2026. Naast Deckx AO, onderdeel van Stadsbader Group en Huber als technische partners, zijn ook partners zoals Antea, Deloitte en ABDE betrokken bij de ontwikkeling en de begeleiding van dit project. Voor Aquafin is dit project niet alleen een grote financiële investering, maar ook een strategische stap om de volledige waterzuiveringsketen in Vlaanderen duurzamer te maken.
De vernieuwing van de slibverwerking is een integraal onderdeel van Aquafins bredere strategie voor een duurzamer Vlaanderen. De CO₂-neutrale installaties in Beringen en Roeselare vervangen de oude slibdrogers die tot nu toe in Deurne, Leuven en Houthalen werden gebruikt en nog op aardgas of biogas draaien. Door deze nieuwe technologieën te omarmen, maakt Aquafin niet alleen zijn processen schoner en efficiënter, maar kan het ook beter inspelen op de strengere klimaatdoelen en de vraag naar duurzame oplossingen in afvalbeheer en waterzuivering.