Ongeveer
8.000 leerlingen trekken vandaag opnieuw naar een 30-tal scholen in Beringen. Uit de cijfers van Onderwijs Vlaanderen blijkt dat vorig schooljaar de Beringse scholen 7.957 leerlingen telden, waarvan 1.817 kleuters, 3.304 leerlingen in de lagere school en 2.836 leerlingen in het secundair onderwijs.
"Net zoals in heel Vlaanderen merken we vooral een stijging op in het secundair onderwijs. Tussen de schooljaren 2017-2018 en 2021-2022 steeg het aantal leerlingen in het Beringse voltijds gewoon secundair onderwijs met 17% van 2.037 naar 2.378. Uit de geboortecijfers blijkt dat deze groei zich verder zal doorzetten. Om die reden diende stad Beringen samen met de secundaire scholen enkele jaren geleden een dossier in voor meer capaciteit in het secundair onderwijs in Beringen", zegt
schepen van Onderwijs An Moons vandaag aan de schoolpoort. Als resultaat verruimde de infrastructuur, zowel van het Spectrumcollege als van A-Maze.
Ook in het buitengewoon onderwijs stijgen de cijfers al verschillende jaren. De voorbije vijf jaar nam het aantal leerlingen in het buitengewoon basisonderwijs toe met 35% van 272 naar 367 en in het buitengewoon secundair onderwijs met 25% van 274 naar 342.
"Deze groei illustreert duidelijk de nood aan aangepast onderwijs voor kinderen en jongeren met onderwijs- en zorgnoden. Om aan de groei tegemoet te komen, opende de basisschool voor buitengewoon onderwijs De Brug recent in Beringen-Mijn een derde vestiging De Bron in het voormalige gebouw van de school De Mozaïek die ondertussen als onderdeel van Straf! Op de mijnsite gevestigd is.
Investeren in onderwijs en talentontwikkeling is investeren in onze toekomst.
Elke leerling moet zijn of haar talenten kunnen ontwikkelen, want in Beringen gaan we voor een stad waar elk talent telt. Hierbij stellen we een stimulerend onderwijsbeleid voorop, met aandacht voor gelijke onderwijskansen, een aangename en veilige schoolomgeving, een brede talentontwikkeling en levenslang en levensbreed leren. Verder streven we in nauwe samenwerking met alle Beringse scholen naar een optimaal digitaal aanmeldsysteem opdat we elk kind een kwaliteitsvolle plaats in een Beringse school kunnen garanderen", zegt Moons nog.
In het nieuws komt vaak het lerarentekort naar voren, met zowel een vervangingstekort als een groeiend structureel lerarentekort. Voor directies betekent dit het hele schooljaar door veel puzzelwerk.
"Mijn groot respect gaat dan ook uit naar alle leerkrachten, directies en schoolpersoneel die steeds met veel enthousiasme, passie en flexibiliteit een goede schoolwerking verzekeren.
Nog een uitdaging is de vernieuwing van schoolinfrastructuur. Naast behoeften uit het verleden ontstaan ook nieuwe capaciteitsnoden. De energiecrisis bemoeilijkt deze vraagstukken. Vlaanderen voerde de voorbije jaren een inhaalbeweging op vlak van schoolinfrastructuur. Verschillende Beringse scholen tekenden hierop ook in, waaronder onze stedelijke scholen. Voor SBS Koersel kregen we net voor de zomer alvast het goede nieuws dat we op de huidige schoolsite via het Vlaamse programma Scholen van Morgen een nieuwbouw (geraamdekostprijs ca. 9 mio € excl. BTW) kunnen realiseren voor het lager onderwijs", zegt An Moons nog.
Uiteraard mogen we ook het deeltijds kunstonderwijs niet vergeten, met onze Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans en ook de Beringse afdelingen van de Academie voor Beeldende Kunst Heusden-Zolder.
Als stadsbestuur willen we kinderen vroeg laten proeven van wat cultuur kan betekenen in hun leven. De Academie speelt hierbij een belangrijke rol, en stuurt haar onderwijsaanbod ook voortdurend bij met oog op maximale ontwikkelingskansen voor alle leerlingen. Gezien de inschrijvingen pas eind september afsluiten, hebben we nu nog geen goed zicht op de definitieve aantallen. Op basis van de voorlopige cijfers zien we wel al een stijging van het aantal inschrijvingen dus de vooruitzichten zijn alvast positief.
Ik wens iedereen een fijne eerste schooldag en een leerrijk, inspirerend en vooral ook tof schooljaar", zegt de schepen van Onderwijs. (Hans Put)