Matthias Diependaele, Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, kent via agentschap Onroerend Erfgoed een premie van 2 miljoen euro toe voor de realisatie van het project be-Nature op de mijnsite van Beringen. Eerder had Toerisme Vlaanderen ook al 5 miljoen vrijgemaakt. Het openbaar onderzoek over de aanvraag van de omgevingsvergunning start trouwens morgen. "De toekomst van kolenwasserijen 1 en 3 is dankzij het project be-Nature verzekerd. De bescherming van beide monumenten werd in 2020 gedeeltelijk opgeheven om alle pistes voor het herbestemmingsproject open te laten. Een openbaar onderzoek en heel wat consultatierondes later beslissen we om de kolenwasserijen te behouden als beschermd erfgoed", zegt de minister.
Het project start van een restauratieprincipe waarbij de lokale natuur gecontroleerd wordt binnengebracht in een gedeelte van het mijnerfgoed. Het resultaat is een samenspel tussen natuur en erfgoed. De gedeeltelijke opheffing van de bescherming wordt stopgezet. Van een volledige sloop van de bovenbouw is geen sprake meer: een gedeelte van de kolenwasserijen wordt gericht ontmanteld met behoud van de belangrijkste erfgoedinstallaties. De eerste, meest beeldbepalende, traveeën van kolenwasserij 1 worden casco gerestaureerd. Kolenwasserij 3 blijft behouden en zal op termijn een herbestemming krijgen. Het project voorziet een belevingsparcours, zodat bezoekers een uniek traject kunnen afleggen doorheen de kolenwasserijen.
Karolien Sas, algemeen directeur be-MINE: "De kolenwasserijen worden met respect voor het verleden opnieuw toegankelijk gemaakt voor bezoekers, met een fietspad via de historische kolensporen, een belevingswandeling doorheen het hart van het gebouw en een 360°-uitkijkpunt in de kapeltoren, het hoogste plekje van de mijnsite.”
De werken op het terrein van be-MINE in Beringen zullen ruim een jaar duren en moeten tegen eind 2024 klaar zijn.
Tom Vanham, Algemeen Directeur van de Limburgse investeringsmaatschappij LRM: “Het is belangrijk dat er na dertig jaar leegstand opnieuw iets zal gebeuren met en in de Kolenwasserijen 1 en 3. be-MINE nv wil dat dit iconisch volume publiek toegankelijk wordt, zowel voor de Beringenaar als de vele bezoekers die ieder jaar naar de site komen. Erfgoed op een duurzame manier herbestemmen, vraagt veel studie- en voorbereidingswerk, en is daarnaast ook een heel dure aangelegenheid. We zijn de Vlaamse minister van Erfgoed, de heer Matthias Diependaele, en het agentschap Onroerend Erfgoed, dan ook bijzonder erkentelijk voor hun niet-aflatende steun en de toegezegde premie van 2 miljoen EUR. Om de financiering sluitend te maken kijken we bovendien niet enkel naar subsidies, maar willen we ook economische activiteiten een plaats geven in het gebouw.”