Verschillende erfgoedspelers waren deze ochtend aanwezig op de voorstelling van be-NATURE en zijn tevreden met het resultaat. "Op een bepaald moment moeten er knopen worden doorgehakt", luidt het.
Historicus Adriaan Linters en voorzitter van VVIA: “De steenkoolmijn van Beringen is met zijn infrastructuur en indrukwekkende mijngebouwen de meest volledige mijnsite in Europa en heeft ongetwijfeld een universele en internationale waarde. Met de complexiteit daarvan omgaan vereist niet alleen veel overleg maar ook veel creativiteit. Daarin lijkt men in Beringen alvast geslaagd te zijn. Erfgoed moet men goed erven. Volledige consensus is een utopie, maar door veel met elkaar te praten en naar elkaar te luisteren, bereikten we toch een compromis. Vanuit VVIA hebben we intensief aan die dialoog deelgenomen en zijn we gelukkig dat ook wij op die manier ons steen(kool)tje konden bijdragen. Intussen kunnen we samen verder bouwen opdat Beringen, Limburg en Vlaanderen fier kunnen zijn op wat hier in het verleden gerealiseerd werd, en op wat de site nog te wachten staat.”
Piet Jaspaert, vice-voorzitter Europa Nostra: “In 2018 erkende Europa Nostra be-MINE met Kolenwasserijen 1 & 3 als één van de meeste bedreigde erfgoedsites in Europa. We waarderen de open dialoog die we met be-MINE zijn kunnen aangaan enorm: dankzij intens overleg met en inbreng van alle betrokken partijen ligt er nu een project op tafel dat tot de verbeelding spreekt en waarbij deze iconische mijnsite haar uitstraling behoudt. Het beveiligt de industriële erfgoedwaarde, en de voorziene interactie met be-MINE PIT verheldert de menselijke en maatschappelijke relevantie van de mijn voor Beringen en de Limburgse gemeenschap. Wij rekenen er ook op dat be-MINE de nodige formules kan uitwerken om de duurzaamheid van dit uitdagende project te garanderen.”
Lambert Vandebergh, secretaris Werkgroep Monumentenzorg Beringen: “Als Werkgroep Monumentenzorg Beringen hopen wij dat be-NATURE en be-MINE PIT, geholpen door voortschrijdende inzichten, nu verder samensmelten tot niet enkel één uniek toeristisch erfgoedproject met internationaal potentieel, maar ook tot een levend onderdeel van de cité en de lokale bevolking. Dit moet in de toekomst de ambitie en uitdaging zijn van alle betrokken stakeholders.”
Het Mijnmuseum en de Vrienden van het Mijnstreekmuseum kunnen zich vinden in dit project maar de vzw Het Vervolg uit Heusden-Zolder tot slot is tegen de plannen omdat ze afbreuk zouden doen aan de kolenwasserij en de waardevolle machines die er nog staan. Voorzitter Paul Boutsen laat weten dat hij tegen de plannen wil procederen.