Een
historische mijlpaal mogen we het wel noemen. Er is officieel terug een brouwerij in Koersel. Zaterdag
werd de eerste brouwdag aarzelend opgestart. Na een klein technisch probleem dat zat bij een
tegenpruttelende 'condensorpot' kon uiteindelijk na middernacht het glas gehoffen worden in
Remise 56,
de nieuwe brouwerij van brouwmeester Patrick Haselaars. "Uiteindelijk is ook het doorpompen naar de gistingstank prima verlopen. Mens en installatie kennen elkaar
nu al een stuk beter", vertelt Patrick trots.
Zondag ging het brouwen onverminderd verder.
"Eén brouwsel in Remise 56 is 10 hl (=1000 l) Gisteren 1 en vandaag 1 is dus 20 hl (=2000 l). De gisting is
cruciaal in het brouwproces dus de volgende dagen en weken zijn spannend. Na de eerste brouwsels volgt
onze kwaliteits- en smaakcontrole. De volgende stap is een tweede (donkerder) bier. We hebben 4
gistingstanks van elk 40 hl.die we als buffer vol willen hebben bij de opening, ten vroegste eind mei. In
ieder geval: gaat Remise 56 voor de zomer open", vertelt Patrick opgetogen.
Remise 56 is ondergebracht
in de oude tramplaats van Koersel. De naam verwijst naar dat historisch
verleden. Remise is het Franse woord voor stelplaats. Naast een brouwerij komt er ook een winkel met
streekproducten en een café.
(foto's: Patrick Cosemans en Rudi Haselaars)