De
everzwijnenplaag in Koersel wordt groter en groter. Zo waren er afgelopen week weer verschillende incidenten waarbij een paard werd gewond in een weide in de Schomstraat. De
zaakvoerders van Blueberry Fields in Koersel luiden nu de alarmbel. Het is genoeg geweest.
"Sinds vorig jaar is een invasie van everzwijnen begonnen vanuit het natuurgebied en dat gedurende het hele jaar. Daarom werd gestart met het vernieuwen en bijplaatsen van ca. 1.000 meter omheining op de meest gevoelige plaatsen. Dit najaar plaatsten wij bijkomend nog 800 meter. Samen goed voor ongeveer € 10.000 aan materiaal. Tel daar nog eens de plaatsingskosten bij en dan zitten we vlug aan € 20.000. Het volledig domein is nu omheind, inclusief de hele grens met het natuurgebied. Maar het helpt niet! De everzwijnen blijven zich altijd weer ergens een weg banen", zegt
Luc Vandebroek van Blueberry Fields.
En de everzwijnen lusten ook wel een besje, zo bleek afgelopen zomer.
"Aanvankelijk bleef de schade beperkt tot het omwoelen van de terreinen, wat werkzaamheden op de plantages bemoeilijkt. Vorige zomer werden wij geconfronteerd met nieuwe fenomenen. De everzwijnen woelden planten uit de grond en braken takken af. En dan kwam het ergste, hetgeen nog nooit gebeurd was: de everzwijnen begonnen van de bessen te eten. Van één plantage werd bij benadering een derde van de oogst opgegeten: duizenden euro’s verlies", gaat Luc verder.
Het jagen op everzwijnen heeft ook niet het gewenste resultaat. Het is voor de jagers dweilen met de kraan open. Luc vraagt nu aan de overheid actie.
"Wij zouden graag zien dat alle overheden (gemeentelijk, regionaal, provinciaal, gewestelijk, federaal, Europees) en betrokken organisaties de moed zouden vinden om samen aan tafel te gaan zitten om concreet iets te doen voor de gedupeerde mensen en bedrijven. Men kan niet blijven enkelen financieel laten opdraaien. Er wordt altijdgesteld dat men begrip en respect moet hebben voor de natuur (flora én fauna), wij willen ook respect voor ons. Wij vragen eveneens dat de jagersverenigingen een passende subsidie zouden krijgen voor hun werk dat zij voor de gemeenschap moeten doen, zoals dit ook gebeurt voor natuurverenigingen. Dit is trouwens niet zo maar een voorstel: Europarlementslid Annie Schreijer heeft al ooit in die zin een voorstel ingediend", zegt Luc Vandebroek.
Daarnaast moet een schadevergoeding mogelijk zijn, zegt hij.
"Wij vragen ook dat de overheid, onverwijld, een financiële tegemoetkoming voorziet voor particulieren, landbouwers en bedrijven die preventieve maatregelen moeten nemen om schade door everzwijnen te voorkomen. Concreet: tussenkomst voor het plaatsen van omheiningen op plaatsen waar de wilddruk abnormaal groot is. Als dit blijkbaar kan voor het plaatsen van omheiningen om wolven (?) te weren, moet dit zeker ook voor dit geval kunnen. Hieraan gekoppeld: een schadevergoeding voor aangerichte schade door everzwijnen in gebieden waar de druk van everzwijnen groot is. Gezien de speciale situatie in Beringen vragen wij voor Blueberry Fields een uitzonderingsmaatregel op de bestaande wetgeving (geen schadevergoeding mogelijk voor schade door bejaagbaar wild in bejaagbaar gebied). En een schadevergoeding voor toekomstig aangerichte schade door everzwijnen. Bovendien vinden wij dat ook de verantwoordelijken voor de herinrichting van het natuurgebied passende maatregelen moeten nemen (binnen het huidige vrij grote budget) om schade te voorkomen als gevolg van de werken die aan de gang zijn en als gevolg van het daardoor blijvend veranderde landschap", besluit Luc.