Vanaf zondag 12 september 2021 is de
fototentoonstelling ‘TRIAGE – De kolenwasserij van Beringen’ te gast in
Kolenwasserij 4 in Beringen-Mijn. Het is een vorm van ‘thuiskomen’ nadat deze expo eerder deze zomer bijna 5.000 bezoekers mocht ontvangen in Gent. De expo biedt via het werk van tien nationale en internationale gerenommeerde fotografen een unieke inkijk in het indrukwekkende mijnerfgoed en hoe kolenwasserijen de tand des tijds hebben doorstaan.
"Groot industrieel erfgoed zoals dat van de mijnbouw herbestemmen brengt verschillende uitdagingen met zich mee. Respect voor de erfgoedwaarde, betrokkenheid van lokale verenigingen en buurtbewoners, aandacht voor functionaliteit, visie en het financiële kader moeten samengaan. Dat is in het verleden in Beringen niet echt gelukt", zegt
Paul Boutsen van vzw Het Vervolg.
In de fototentoonstelling ‘TRIAGE’ worden voor het eerst goede en minder geslaagde voorbeelden van behoud en herbestemming van kolenwasserijen op een rijtje geplaatst. Van ruïnes en slecht hergebruik van het erfgoed tot integrale herbestemmingen met zeer veel respect voor de erfgoedwaarde. De expo levert een nieuwe bijdrage aan het huidige debat en toont dat integraal behoud van dit grootschalig industrieel erfgoed in samenwerking met alle betrokkenen absoluut haalbaar is.
"De mijnwerkers- en erfgoedorganisaties van de Mijnstreek, van Beringen tot Eisden, ijveren reeds jaren voor een waardige herbestemming van het gebouw, omdat dit de enige plaats is in Limburg waar het ruwe en industriële werk van de mijnwerkers kan gevoeld worden. Diverse pogingen van de nv be-MINE en LRM om deze gebouwen te slopen werden door actieve Limburgers en internationale erfgoedexperten op vastberaden wijze verhinderd. Er is dus een groot draagvlak voor het behoud en toegankelijk maken van dit bijzondere erfgoed. De hoop bestaat inmiddels dat de ontwikkelaars van be-MINE tot nieuwe inzichten komen, want er wordt verwacht dat de viering van 10 jaar be-MINE een verrassing zal brengen. De erfgoedgemeenschap lokaal en internationaal heeft reeds laten weten in de toekomst bereid te zijn mee te werken aan een goede oplossing, als die het essentiële van het erfgoed respecteert", zegt curator Patrick Vianen.
Voor Vianen is het belangrijk om al de vier kolenwasserijen te behouden.
"De kolenwasserijen in Beringen zijn zo uniek omdat het nog zoveel uniek en kostbaar materiaal omvat. Kolenwasserij 2 en 4 krijgen een herbestemming. 2 als deel van het mijnbelevingscentrum be-MINE Pit en 4 is nu recent gerestaureerd en moet een complex worden met horeca, kantoren, vergaderzalen en mogelijk een hotel. (Verwacht wordt dat zaterdag hier meer nieuws over komt, red) Wat voor mij belangrijk is dat ook kolenwasserij 1 en 3 bewaard worden. Hier is nog te weinig over nagedacht. Wat er nu nog rest in 1 en 3 is zo uniek in de wereld, dat dit voor erfgoedliefhebbers zeer belangrijk is. Wat er in kolenwasserijen gebeurde is een voorbeeld van duurzaamheid, waar nu zoveel over te doen is. Er is ondertussen al veel gebeurd op be-MINE en met succes. Denk maar aan TODI, de klimmuur, horeca en zoveel meer. Het summum zou nu de herbestemming van 1 en 3 nog zijn", zegt Vianen.
Patrick Vianen is ook de hoofdredacteur van het boek Triage.De tentoonstelling te gast in Kolenwasserij 4 te Beringen-Mijn en loopt van 12 september tot en met 10 oktober 2021, elke dag van 14 tot 18 uur. Bij de expo hoort ook het fotoboek ‘TRIAGE – De kolenwasserij van Beringen, monument voor de toekomst’, uitgegeven door Het Vervolg vzw en te koop via de website van vzw Het Vervolg: www.hetvervolg.org en in de shop van Toerisme Beringen.
(dank aan François Hemelaers, Citévolk Spreekt)