Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts investeert €
2,7 miljoen in een taalstimulerende projectoproep. “Hiermee willen we projecten stimuleren die de kennis van het Nederlands bevorderen en die extra kansen bieden op een sterke taalontwikkeling bij hen die daar het meeste nood aan hebben. Onder deskundige begeleiding kunnen kinderen met een taalachterstand Nederlands in een taalrijke en stimulerende omgeving met onze taal aan de slag gaan. Denk bijvoorbeeld aan buitenschoolse kinderopvang met specifieke aandacht voor taalstimulering”, zegt Weyts.
Voor de stad Beringen is dit zeker een goed idee. Daar wordt momenteel al gekeken hoe het ruime taalaanbod kan herbekeken worden.
"Er zijn de voorbije weken heel wat ideeën verzameld om ook in coronatijden te werken rond taalstimulering en ondersteuning van kwetsbare- en meertalige gezinnen. Door semi-lockdown kwamen heel wat kinderen en volwassenen de voorbije maanden weinig in contact met het Nederlands. Met de zomervakantie voor de deur kan dit wel eens een heel lange periode worden.
Die zomervakantie zal er anders uitzien: geen lange reizen naar het buitenland en een minder beschikbaar vrijetijdsaanbod. We krijgen nu al signalen dat gebruik Nederlands, dagstructuur, zinvolle tijdsbesteding in heel wat gezinnen niet vanzelfsprekend is. Het samenbrengen van groepen is niet toegestaan, dat maakt de organisatie van klassieke initiatieven zoals de
bekende en succesvolle rekentaalbaden moeilijk tot onmogelijk.
De scholen bieden nu nog heel wat impulsen om kinderen zinvol bezig te houden. Hoewel dit zeker een belasting is voor thuiswerkende ouders, maken ook heel wat gezinnen hier dankbaar gebruik van. Bij het begin van de zomervakantie valt dit weg. Om de nood aan taalstimulering en structuur op te vangen, lijkt het ons belangrijk om meertalige en/of kwetsbare gezinnen te zien en te ondersteunen. De budgetten die de minister vrijmaakt zouden perfect kunnen aansluiten op deze plannen. Dus we zullen deze projectoproep zeker aandachtig bekijken",
zegt schepen Hilal Yalçin.