Spectrumcollege Beringen Duaal Leren start vanaf 1 september met enkele nieuwe opleidingen zoals Onthaal, organisatie en sales duaal (3e graad), Assistentie in wonen, zorg en welzijn duaal (3e graad) en Medewerker kamerdienst duaal (2e graad.
Er komen vanaf volgend schooljaar immers fors meer opleidingen ‘duaal leren’. Zo kunnen nog meer scholieren en cursisten leren in de klas combineren met leren op de werkvloer. De Vlaamse Regering gaf vandaag groen licht voor
266 extra opleidingen in 81 verschillende scholen secundair onderwijs
. Het aanbod neemt zo in één klap toe met +22%. Er zijn bovendien 10 opleidingen die voor het eerst ‘duaal’ worden, waaronder slager-charcutier, polyvalent technieker in de haven en plaatser van houten vloerbedekking.
“We maken het beroeps- en het technisch onderwijs op deze manier nog aantrekkelijker”, zeggen Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts en Vlaams minister van Werk Jo Brouns.
Bouwunie Limburg reageert alvast positief op het nieuws.
Bouwunie is immers grote voorstander van het duale leren.
“Leerlingen in het duale traject komen met heel wat werk- en werfervaring op de arbeidsmarkt, wat ze natuurlijk aantrekkelijk maakt voor werkgevers. Het gebeurt ook regelmatig dat de leerlingen na hun traject blijven plakken op hun stageplaats”, aldus de bouworganisatie.
Er komen nu dus een aantal bouwopleidingen bij in het duaal leertraject, maar dat mogen en kunnen er nog meer zijn volgens Bouwunie. De bouworganisatie ziet bijvoorbeeld nog mogelijkheden voor duale opleidingen voor dakwerkers of wegenbouwers. Of voor opleidingen die zich specialiseren in algemene renovatiewerken. Bouwunie pleit ook voor een opwaardering van het duale systeem. Ten slotte roept Bouwunie op om ook de basisveiligheidsopleiding van 8 uur te integreren in alle bouwopleidingen, zodat wie later de arbeidsmarkt opgaat, meteen over de nodige kwalificaties beschikt.