2022 wordt een heus feestjaar voor de
Koninklijke Fanfare Onder Ons uit Koersel. Het
125-jarig bestaan zal niet onopgemerkt voorbij gaan. Zaterdag werd de aftrap gegeven met een feestelijke opening van het jubileumjaar met een academische zitting en een receptie voor muzikanten, leden en sympathisanten. Voorzitter Ludo Smolders kreeg van VLAMO een oorkonde. De voorzitter blikte trots terug op de rijke geschiedenis.
Er waren eens - anno 1897 - een jongen en een meisje die zeer verliefd waren en dus besloten te trouwen. De bruiloftsstoet werd opgeluisterd door een fanfare die van Beverloo naar Coursel trok. Het ganse dorp stond verbaasd over de pracht van de muziek. Remi Vanhamel, Jan Mertens, meester Bernaerts en enkele anderen namen dan het initiatief: Coursel moest en zou een fanfare krijgen! Op 1 augustus 1897 werd een stichtingsakte opgemaakt. De muzikanten schaften hun eigen instrumenten aan, enkelen kenden muziek en de anderen werd het met veel moeite aangeleerd. Om te repeteren maakte men gebruik van de zalen in het gemeentehuis en de lokale café's.
In 1926 was de vereniging uitgegroeid tot een volwassen bruisende maatschappij. Daarin zetelde een stevig bestuur van dorpspersonaliteiten die bovendien voldoende financiële draagkracht boden en grootse plannen koesterden. Het bleek echter noodzakelijk de juridische statuten te verstevigen en daarom ging men over tot de oprichting van een "Samenwerkende Vereniging Onder Ons".
Na de tweede wereldoorlog werd de vereniging nieuw bloed ingepompt door een cultuurbeleid op twee sporen: toneel en muziek. De statuten werden aangepast en twintig aandeelhouders konden aandelen kopen. Ook de toneelgroep oogste een enorm succes met werken van mensen uit eigen streek, zoals daar waren: Gaston Martens en Jaak Bellings uit Hamont. Opvoeringen als "Paus van Hagendonck", "Oud Heidelberg" en "De dochter van Roeland", waren culturele totaalevenementen. Deze voorstellingen werden in open lucht gehouden met als decor het park en kasteel van dr. Vandergraesen en als rekwisieten levende paarden en echte auto's.
Tijdens de viering van het
50-jarig bestaan in 1947 werd een nieuw vaandel ingehuldigd en schakelde men over naar een ander totaalevenement: De Zomerfeesten. Gedurende een lange periode huurde men hiervoor het domein en het kasteel "Lusthof" voor de prijs van 1000fr/maand. De Zomerfeesten waren twintig jaar lang een succesrijk gebeuren. Er werden festivals georganiseerd, mede verzorgd door de bevriende verenigingen zoals de harmonie der Koolmijnen, de Neaniasclub van Beverlo, St. Cecilia Beringen, Hoop in de Toekomst Paal, Heidegalm Berkenbos, de Verenigde Vrienden van Heusden enz. Nadien heeft men bijna elke Europese cultuurstad of -streek bezocht, de lijst is te lang om op te noemen. Hoogtepunten waren zeker de Expo '58 en het concert in Berlijn samen met het gemengd Postzangkoor van Berlijn. De schouwburg was uitverkocht.
Het
100-jarig bestaan in 1997 is een feestjaar met optredens in het buitenland, een galaconcert en een groot dorpsfeest. Vandaag zijn we weer 25 jaar later en wordt 2022 een nieuw hoogtepunt in de geschiedenis van Onder Ons. Vrijdag was er een dus al een receptie voor de leden en genodigden. De komende maanden zijn er verschillende speciale activiteiten. Zo is er op zaterdag 25 juni een jubileumconcert voor het 125-jarig bestaan. Op zaterdag 10 september is er een deelname aan de taptoe van Brussel en het feestjaar wordt afgesloten met een kerstconcert tijdens Koersel Kerst. Bekijk nog meer foto's van Stephan Volders
via deze link.