19 leden van
Femma Koersel-Steenveld brachten een bezoek aan het
Natuurhulpcentrum in Opglabbeek. Ze werden er hartelijk ontvangen door de gids. In een filmpje van een half uur kregen ze info over het ontstaan van het centrum, de werking, de vele vrijwilligers, enz. Er werd getoond hoe zieke en gewonde dieren – zowel inlandse als exotische - gevangen, verzorgd en opgevangen worden tot ze weer kunnen vrijgelaten of geplaatst worden. Het hele verhaal begon in 1976 toen Sil Janssen een duif vond die aan de kop gekwetst was. Hij naaide de wonde dicht met een naald en garen van zijn moeder. Het lukte en hij kreeg de smaak te pakken. Vandaag de dag vangt het centrum
5000 tot zelfs 7000 dieren per jaar op. Naast de subsidies kan het gelukkig rekenen op talrijke sponsorbedrijven en heel vele ondersteunende leden. Binnenkort breiden ze nog een stukje uit.
Dan volgde een boeiende rondleiding doorheen het centrum. Eerst werd een heel gamma van materieel getoond dat gebruikt wordt om dieren te vangen en te transporteren. Daarna leidde de gids de groep langsheen de talrijke kooien met allerhande dieren die verzorgd worden in afwachting van hun vrijlating of plaatsing. Het ging om kleine vogels, roofvogels, zwanen, enz., maar ook om beren, apen, wilde katten en een leeuwenwelp.
Deze indrukwekkende tocht eindigde in het winkeltje waar leuke dingen te koop waren. Om af te sluiten genoten de dames nog van een warm kopje koffie of thee en een lekker stuk taart.
’t Was een aangename en leerrijke namiddag! Petje af voor de werking van dat prachtige centrum!
(Marie-Claire Nickmans)