In
Secret Garden in Paal werd vandaag de
Vega Frick voorgesteld. Het was Lieven van Gils die via een tafelgesprek deze primeur aan elkaar praatte. De Vega Frick is een eerste van een reeks vegetarische producten die de komende maanden gelanceerd worden door
Flexitarian Bastards van Carbon Food BV. Dat is een bedrijf onder de vleugels van
Steve Bonnyns en de Beringse broers Erik en Luc Carmans, bekend van Carmans E&L NV, het vleesbedrijf binnen horecagroothandel Van Zon. Erik Carmans heeft als telg uit een slagersfamilie toch een gezonde interesse voor vegetarische producten. Hij deed dat al in 1999 maar nu twintig jaar later acht hij de tijd rijp om de markt te veroveren.
"De vegetariërs die reeds jaar en dag moeten terugvallen op steeds dezelfde groenten-gebaseerde snacks zoals een loempia, een bamischijf of een kaaskroket, krijgen nu een volwaardige vegetarische frikandel. Het flexitarisme is geen modeverschijnsel maar een onomkeerbare trend. De hedendaagse consument is bewuster dan ooit en zoekt actief naar alternatieve voedingsproducten die vegetarisch en gezonder zijn zonder evenwel concessies te doen qua smaak of textuur. Het publiek dat alternatieve veggie gerechten bestelt in plaats van vleesbereidingen is al lang niet meer beperkt tot enkel vegetariërs. De bekommernis om het klimaat en het streven naar een kleinere ecologische voetafdruk geven het flexitarisme een flinke extra duw in de rug", zegt Erik Carmans.
Steve Bonnyns werd door de broers Carmans gevraagd om zijn expertise als innovator onder te brengen in hun bedrijf.
"We zijn er van overtuigd dat we met de combinatie van authentieke smaak, lage caloriewaarde en bijna geen vet een echte ‘climate changer’ in huis hebben. Ter vergelijking: een klassieke frikandel scoort gemiddeld 224 Kcal en 18 gram dierlijk vet terwijl onze Vega Frick niet meer dan 74 Kcal en slechts 0.5 gram plantaardig vet per 100gram op de weegschaal zet. De uitstekende Nutri-Score – B en lichtgroen – bevestigt de uitstekende kwaliteit van ons product”, zegt Steve Bonnyns
“De Vega Frick is een gegarandeerd 100% vegetarische frikandel, die evenwel geen enkele concessie doet op het vlak van smaak en textuur. We organiseerden recent een blind tasting voor ervaren frituristen en de resultaten waren verbluffend. Zelfs deze zeer deskundige vakmensen konden qua smaak geen onderscheid maken tussen onze Vega Frick en en klassieke frikandel", gaat Luc Carmans verder.
De lancering van de Vega Frick is de start van een heel gamma frituursnacks. Zo komt er nog een alternatief voor de hamburger en de cervela.
"Onze ambities stoppen evenwel niet op de drempel van de frituur. Er is overduidelijk een shift aan de gang naar een meer verantwoord, gezonder en duurzaam eetgedrag. De snel groeiende groep flexitariërs is daarvan het overtuigende bewijs. Flexitariërs zijn geen vegetariërs, maar wel consumenten die heel bewust vegetarische alternatieven inpassen in hun voedingspatroon, zonder daarom de vleesconsumptie volledig op te geven. De marktcijfers tonen aan dat de consumptie van vegetarische producten exponentieel groeit. In de periode tussen 2012 en 2018 steeg die markt volgens het onderzoeksbureau Nielsen met maar liefst 67%. Een op vijf consumenten koopt vandaag heel regelmatig welbewust vegetarische producten. De groei situeert zich vooral in de steden en bij vrouwen", zegt Bonnyns.
Het aanwezige publiek en de pers kreeg na de voorstelling een proeverij en het moet gezegd worden, het resultaat is verbluffend. Ik vertrok sceptisch naar de voorstelling omdat ik eerder al een reeks vegetarische 'vleesvervangende' producten had geproefd die qua smaak en gezondheidswaarde geen meerwaarde hadden buiten dat er geen dier moest voor sterven. De Vega-Frick is een lekker en gezonder alternatief dan de curryworst of frikandel die we nu kennen. Als de Flexitarian Bastards dit niveau kunnen aanhouden bij de ontwikkeling van hun volgende producten dan heeft deze Beringse start-up goud in handen.
(Hans Put)