Er zijn in Beringen momenteel 13% meer kleuters in het bijzonder onderwijs. Dat zorgt voor capaciteitsproblemen bij BO De Brug. Er liggen daarom al plannen op tafel voor een nieuwbouw op de site in Beringen-Mijn voor het basisonderwijs De Brug Beringen. (Ze hebben al drie scholen - op drie sites) Ook de secundaire school voor bijzonder onderwijs VIBO Sint-Barbara moet die evolutie volgen. Momenteel wordt er gebouwd op de site van het Spectrumcollege voor OV4. Op de site van VIBO Sint-Barbara in Beringen-Mijn liggen bouwplannen klaar voor een extra gebouw. Maar financiering in het onderwijs is een lange en trage weg. Kunnen de bouwplannen op tijd gerealiseerd worden?
Het is vooral zoeken naar de oorzaak van die stijging. Er is door voormalig minister van Onderwijs Ben Weyts al
een studie besteld. Op die resultaten is het nog wachten.
Eén van de mogelijke oorzaken is de stijging van het aantal vroeggeboren kinderen wat kan leiden tot ASS. (Autisme Spectrum Stoornis) .
Het label ASS wordt tegenwoordig ook nogal snel opgeplakt. Dat bleek ook uit de reportage van PANO gisterenavond.
"Onze maatschappij is te druk geworden. Ouders hebben het zelf moeilijk en druk omdat ze beiden uit gaan werken. Als ze dan thuis komen en hun kind wil ventileren, dan hebben ze er geen tijd voor. Vaak komen ze om een pilletje omdat hun kind toch zo druk is”, zegt een dokter die lieven anoniem blijft.
Ook de coronaperiode speelt mogelijk een rol. “Er is veel achterstand in het onderwijs opgelopen wat zeker een invloed heeft”.
Er is al vrij veel onderzoek gedaan naar de relatie tussen zwangerschapscomplicaties en een verhoogde kans op ASS bij het kind. Zo zijn er sterke aanwijzingen dat extreme vroeggeboorte of een erg laag geboortegewicht een risicofactor vormt voor het krijgen van een kind met autisme.
Onderzoek laat ook zien dat een hogere leeftijd van de ouders bij de geboorte samenhangt met een verhoogd risico op ASS bij hun kind.
Hoe komt het dat er een stijging is van het aantal vroeggeboortes?
Uit een Amerikaans onderzoek, dat is gepubliceerd in het tijdschrift JAMA Network Open, blijkt ook dat sommige factoren die het risico op een vroeggeboorte vergroten, zoals diabetes, seksueel overdraagbare aandoeningen en psychische aandoeningen, de afgelopen tien jaar veel algemener zijn geworden, terwijl andere factoren die bescherming bieden tegen een vroeggeboorte, zijn afgenomen.
Bepaalde factoren staan erom bekend het risico op vroeggeboorte te vergroten, waaronder moeders met een hoge bloeddruk, diabetes, een infectie en roken, alcohol of drugs nemen tijdens de zwangerschap.
Maar ook een probleem bij het kind: een aanlegstoornis, chromosomale afwijking of een meerlingzwangerschap. Een lichamelijk probleem bij de moeder zoals ziekte, afwijkingen aan baarmoeder of baarmoederhals, zwangerschapscomplicaties zoals hoge bloeddruk of zwangerschapsvergiftiging behoren tot de mogelijkheden.
Voor Vlaanderen is het dus uitkijken naar het onderzoek besteld door Ben Weyts.