We krijgen een
nieuwe buurgemeente. De gemeenteraden van
Ham en Tessenderlo hebben deze avond immers de fusieplannen tussen beide gemeenten goedgekeurd. Het eerst was de gemeenteraad van Ham. Die gaf al vroeg op de avond een akkoord om vrijwillig te fusioneren met Tessenderlo. 15 van de 21 gemeenteraadsleden stemden met uitgestoken arm voor. Dat was de meerderheid van CD&V en Open VLD, versterkt met één raadslid van de N-VA-oppositie. Niemand stemde tegen, zes gemeenteraadsleden, die van Vooruit, Vlaams Belang en Groen, onthielden zich.
In Tessenderlo werd er eerst nog lang gedebatteerd over het nieuwe cultuurcentrum op Kolmenveld. Daarna keurde ook de gemeenteraad van Tessenderlo de fusieplannen met de Hamse buren goed. Er waren 17 stemmen voor (meerderheid Vooruit-SPiL en CD&V en twee stemmen van N-VA), 6 onthoudingen en twee stemmen tegen.
Morgen komt
Bart Somers, vice-minister-president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Binnenlands Bestuur naar de blauwe brug in Ham om samen met de twee burgemeesters de fusieplannen toe te lichten.
De Looise oppositiepartij Groen stemde vanavond tegen en is niet te spreken over het feit dat deze fusie vanuit de politieke ivoren toren werd bepaald en dat de gewone burger niet werd geraadpleegd. Groen Tessenderlo wil dan ook nog een referendum over de fusie. Volgens Dirk Camps is de fusie ook te klein. Tessenderlo en Ham samen zijn nog niet groot genoeg en hij vreest dat er later nog een fusie wordt opgedrongen vanuit Vlaanderen. “Een fusie met Beringen zou alvast beter geweest zijn. Dan zouden we de tweede grootste gemeente zijn in Limburg en dan word je gehoord in Brussel. Er is al de politiezone Beringen-Ham-Tessenderlo en ook industriezone West-Limburg bestaat uit die drie gemeenten. Ik heb geen glazen bol maar ik denk dat we daar toch nog gaan eindigen”, zegt Camps. Een naam voor de nieuwe gemeente is er nog niet.