Brouwland in Beverlo haalde de expertise van
Futech uit Tessenderlo in huis om samen aan een groene toekomst te b(r)ouwen. Futech plaatste
750 extra zonnepanelen die toegevoegd werden aan de bestaande 840 panelen. Door die uitbreiding beschikt Brouwland vandaag over een eigen capaciteit van bijna 0,5 MWp en kan zo ruimschoots in haar eigen stroombehoefte voorzien. Concreet is dit het equivalent van het jaarlijkse energieverbruik van ongeveer 115 gezinnen.
“Ons engagement naar duurzame energie is een vaste waarde: Zo stroomt er niet alleen al jaren enkel groene stroom door onze leidingen; sinds 2012 maken we niet langer gebruik van fossiele brandstoffen voor de verwarming van onze gebouwen. Datzelfde jaar werden onze gebouwen extra geïsoleerd en werd er tevens een relighting-oefening gedaan waarbij het elektriciteitsverbruik voor verlichting met 50% daalde ondanks een verdubbeling van de bedrijfsoppervlakte van 2500 naar 5000 m2. De komende jaren zullen we eveneens in een elektrisch wagenpark investeren”, zegt
Bart Balis, CEO van Brouwland.
Brouwland heeft duurzaam ondernemen al langer ingebed in hun bedrijfsfilosofie.
Naast het verkleinen van onze ecologische voetafdruk doen we maximale inspanningen om het (werk-)klimaat positief te beïnvloeden en te zorgen voor een inclusieve werkomgeving. Brouwland engageerde zich daarom ook op het Voka Charter Duurzaam Ondernemen om deze acties nog steviger in te bedden. Lang voor corona telewerken tot norm verhief, waren er bij Brouwland al diverse systemen in voege om deeltijdse arbeid en thuiswerken te vergemakkelijken : door de invoering van glijtijden en een badgesysteem, dat ook beschikbaar is op laptop en mobiele telefoon, kunnen kantoormedewerkers hun werktijd zelfstandig indelen, naargelang de omstandigheden en behoeftes thuis en op het werk. We zien dat hier dankbaar gebruik van gemaakt wordt : 1/3de van de medewerkers bij Brouwland koos bewust voor een deeltijds regime. Hierdoor kunnen medewerkers privé en werk makkelijker op elkaar afstemmen. Daarnaast wordt er voor diverse productietaken al jaren beroep gedaan op een inhouse-enclave van 12 Bewel medewerkers en laten we heel wat producten verpakken en assembleren door gedetineerden via Cellmade. Tot slot is ook de winstdeelname voor de medewerkers denk ik een mooi voorbeeld van onze visie op duurzaam ondernemen met oog voor alle stakeholders", zegt Balis trots.