Om de aanpak van intrafamiliaal geweld te versterken, slaan
politiezone Beringen-Ham-Tessenderlo, de lokale besturen van Beringen, Ham en Tessenderlo en Veilig Huis Limburg de handen in elkaar. Gezinsconflicten vormen een ernstig probleem in onze samenleving. Veilig Huis Limburg, vroeger Family Justice Center, brengt verschillende Limburgse diensten van hulpverlening, politie en justitie samen en vormt zo een brug naar gezinnen die te maken hebben met intrafamiliaal geweld.
“Intrafamiliaal geweld is complex, van alle tijden en vindt achter gesloten deuren plaats. De preventie en aanpak ervan is een werk dat nooit af is en vergt grote fijngevoeligheid en emotionele alertheid,” zegt schepen van Welzijn in Ham, Stefanie Engelen.
“Door de handen in elkaar te slaan met Veilig Huis Limburg zetten we maximaal in op intensieve trajecten om gezinnen die geconfronteerd worden met intrafamiliaal geweld te ondersteunen. Samen met het gezin leggen we de puzzel om tot een oplossing te komen, waarbij de veiligheid van de gezinsleden centraal staat,” vult schepen van Zorg en Welzijn Hilal Yalçin uit Beringen aan.
“Intrafamiliaal geweld wijst heel vaak op onderliggende problemen. Hier gaan de casusmedewerkers mee aan de slag. Binnen het zorglandschap zoeken ze samen met het ganse gezin, naar de meest gepaste ondersteuning. Ze focussen dus niet op het geweld an sich maar wel op de onderliggende problemen. Door hiermee aan de slag te gaan, kan er veel meer preventief gewerkt worden en wordt het gezin terug in zijn kracht gezet.”
Getroffen gezinnen in de regio worden na doorverwijzing door de politie door een casusondersteuner van Veilig Huis Limburg uitgenodigd voor een gesprek. Samen met alle gezinsleden wordt gekeken naar de noden van en de mogelijkheden voor het gezin. De focus ligt hierbij het voorkomen van verdere escalatie en herhaald geweld. Waar wenselijk zorgt de casusondersteuner voor toeleiding naar ondersteuning of hulpverlening op maat. De casusondersteuners kunnen hierbij steeds terugvallen op de expertise van de verschillende organisaties binnen Veilig Huis Limburg.
Het juist inschatten zit vaak in kleine maar belangrijke dingen. Veilig Huis Limburg werkt met consulenten die binnen het gezin hulpverlenend werken en ondersteuning bieden op maat, daarom is het zeer belangrijk om deze werking te blijven ondersteunen.
"Door het hele gezin te betrekken in de ondersteuning willen we niet enkel een veilige haven zijn voor het slachtoffer, maar ook de plegers aanmoedigen om aan hun gedrag te werken”.
Ben je zelf slachtoffer van familiaal geweld? Laat problemen niet aanslepen en zoek hulp!
• Bij dringende situaties kan je dag en nacht terecht bij de politie via het nummer 101.
• Zit je met vragen over geweld, misbruik en (kinder)mishandeling? 1712 is het gratis telefoonnummer voor iedereen, volwassenen en kinderen. Professionele medewerkers luisteren naar je verhaal, geven je informatie en/of verwijzen je door naar de best passende hulpverlening in je buurt. Meer info vind je op www.1712.be .
• Heb je nood aan steun? Wil je erover praten? Bel 106. Het nummer van Tele-Onthaal is dag en nacht bereikbaar. Een telefoontje is volledig anoniem en verschijnt niet op de telefoonrekening. Tele-Onthaal biedt ook hulp via chat. Een onlinegesprek is ook volledig anoniem.
• Als je de hulp wil inroepen van een ziekenwagen of de politie, kan je gebruik maken van de app ‘112 BE’. Installeer die app dus zeker op je telefoon. De toepassing biedt het grote voordeel dat ze de exacte locatie kan bepalen van wie de noodcentrale probeert te bereiken.