Naar aanleiding van de verkiezingen in oktober zal
Paalonline ook dit jaar weer de vinger aan de pols houden.
Paalonline wil via de website haar visie op een aantal politieke thema’s in Beringen bekend maken en verduidelijken. Daarnaast willen ze aan de verschillende partijen en hun kandidaten de kans geven om zich voor te stellen en om hun visie weer te geven.
"In de campagne 2018 zal Paalonline de klemtoon leggen op het promoten van de eigen inzichten en visies op de toekomstige ontwikkeling van Beringen en op het formuleren van een aantal concrete voorstellen", zegt Jan Elsen.
Op hun website blikken ze al terug naar de voorbije bestuursperiode.
"In een 2e fase zullen we bestaande voorstellen herhalen, ze bijstellen of nieuwe voorstellen doen voor de volgende bestuursperiode. Ten slotte zullen we aan de verschillende partijen en hun kopstukken de kans geven om het programma van hun partij voor te stellen. Ook de andere kandidaten die dit willen zullen zich kunnen voorstellen aan het brede publiek binnen het kader van een vast format. Paalonline organiseert in 2018
geen kopstukkendebat. We stelden in het verleden bij herhaling vast, dat de impact van de afgelegde verklaringen op een debatavond op de beleidsplannen van de gemeente voor de volgende bestuursperiode, erg beperkt is", zegt Jan Elsen.
Volgens Paalonline was het dorpenbeleid van de stad de afgelopen zes jaar miserabel.
"De aandacht in het beleid van Beringen ging vooral naar de ontwikkeling van Beringen-Centrum.
Van een evenredige aandacht voor de ontwikkeling van Beverlo, Koersel en Paal was er geen sprake. Er werd geen schepen aangeduid verantwoordelijk voor dorpenbeleid en in de gemeenteadministratie was er evenmin een algemeen verantwoordelijke voor dorpenbeleid.
Alle externe studies betroffen in hoofdzaak de ontwikkeling van het kleinstedelijk gebied. Interne deskundigheid m.b.t. stadsontwikkeling werd opgebouwd in een afdeling stadsontwikkeling in de gemeenteadministratie met een eigen afdelingshoofd.
Systematisch werd voor de ontwikkeling van Beringen-Centrum een beroep gedaan op externe deskundigheid o.a. via het geïnstalleerde centrummanagement", stelt Paalonline.
"De planning verwoord in het 'Masterplan Beringen-Centrum 2040' betrof niet de ontwikkeling van Beverlo, Koersel en Paal.
De externe communicatie via een expo, infopanelen, beeldmateriaal allerhande had enkel als doel informatieverspreiding over de ontwikkeling van Beringen-Centrum. Conform de principes van het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen en het Ruimtelijk Structuurplan Beringen kreeg Beringen-Centrum en het kleinstedelijk gebied zoveel mogelijk voorrang in verschillende beleidsdomeinen. (bv. woonbeleid, winkelbeleid, allerlei voorzieningen…).
Voor Beringen-Mijn bleef de aandacht tot dusver bijna uitsluitend beperkt tot de uitbouw en de promotie van het
toeristisch project be-Mine. In de externe communicatie van de stad Beringen kreeg het project be-Mine de grootst mogelijke aandacht.
De echte problemen van Beringen-Mijn (armoede, ontvolking, gebrekkige integratie, verouderd woonbestand, kwaliteit onderwijs, vormen van segregatie…) werden onvoldoende onderkend en beleidsmatig nog niet of onvoldoende aangepakt.
Ook voor de rest van het grondgebied van Beringen (Beverlo, Koersel, Paal) werd geen masterplan uitgewerkt en goedgekeurd. Er is in Beringen geen dorpenbeleidsplan, geen uitgeschreven visie op dorpsontwikkeling", zegt Paalonline nog.
Paalonline en hun denkttank zijn kritisch voor de stad en de invoering van
één postcode voor Beringen blijft een doorn in het oog.
"De vraag van de denktank van Paalonline om de aandacht van het beleid in Beringen evenredig te spreiden over het geheel van het grondgebied is niet gerealiseerd. In het begin van de bestuursperiode werd zelfs geprobeerd de identiteit van de verschillende Beringse dorpen verder aan te tasten door te ijveren voor de
afschaffing van de postnummers van de dorpen.
Achteraf werd deze misstap o.a. gecorrigeerd door de oprichting van zgn. Buurtplatforms, per dorp. In deze buurtplatforms werd geprobeerd een zekere vorm van burgerparticipatie aan het beleid op dorpsniveau te organiseren", staat nog te lezen op de website van Paalonline.
Wordt vervolgd...