De
Beringse Fatih-moskee wilde als eerbetoon aan de zorgsector via de luidsprekers van de moskee oproepen tot gebed maar krijgt daar van de stad Beringen geen toestemming voor. Binnen het schepencollege was daar geen consensus over. Naar analogie met de katholieke kerk die nu om 20u de klokken extra laat luiden, leek het voor de moslimgemeenschap een goed idee om hetzelfde te doen met een oproep tot gebed. Op andere plaatsen is dat al wel het geval. De Beringse moslimgelovigen hopen alsnog de stad op andere ideeën te kunnen brengen.
Ondertussen is het ook bang afwachten of de ramadan, de jaarlijkse vasten, kan doorgaan zoals anders. Die gaat immers gepaard met grote bijeenkomsten van familie en vrienden. De ramadan begint dit jaar op 23 april.
De
moslimexecutieve heeft hierover al een bericht gelaten aan de gelovigen:
"De ramadanmaand is een ogenblik om te delen en samen te komen, met moslims maar ook met niet-moslims. De geest van samenkomen tijdens de vasten loopt het risico sterk verstoord te worden. Tijdens de Ramadan komen de families samen, verbreken zij de vasten samen, met de ouders, met de grootouders, met ooms en tantes, met neven en nichten. Spijtig genoeg zullen de gelovigen dit jaar misschien niet in staat zijn om hun familie uit te nodigen en zullen ze zich misschien moeten beperken
tot hun eigen kleine kring. Dit zal waarschijnlijk het geval zijn voor Aïd el Fitr, het feest voor het einde van de Ramadan. Gedekte tafels rijkelijk voorzien van gelegenheidsproducten: heel paradoxaal is de ramadanmaand soms ook een periode van overconsumptie. Door de coronacrisis moeten vandaag al heel wat handelszaken de deuren dichtdoen, moeten de klanten van voedingszaken een veilige afstand bewaren, zo zijn er tekorten ontstaan van deegwaren, bloem en eieren. Het Executief herinnert de moslimgemeenschap eraan om het ramadanfeest opnieuw zijn karakter van spiritualiteit en bezinning te geven. Het is niet omdat de tafel niet overvol staat dat de vasten niet bekrachtigd is. België maakt moeilijke tijden door: we moeten niet naar de winkels stormen om te hamsteren, en we moeten niet leven of er niets aan de hand is ", zegt Salah Echallaoui.