Hoewel ze dit jaar geen trofee mee naar huis namen, blijft de prestatie van het team Always Losing Bricks van het Spectrumcollege Campus Beringen Middenschool indrukwekkend: voor het derde jaar op rij werden ze geselecteerd om deel te nemen aan de wereldfinale van de FIRST LEGO League in Houston, een prestigieuze internationale competitie waar creativiteit, techniek en teamwork centraal staan. De deelname zelf is al een bekroning: uit duizenden teams wereldwijd behoort deze groep leerlingen tot de geselecteerden die hun land mogen vertegenwoordigen. Het toont aan dat er in België, en specifiek in Limburg, jong technisch talent volop in ontwikkeling is.
Tim Van Laer blikt voor ons nog even terug:
"Mevrouw Bielen trekt de deur van een huisje in McIllhenny Street in Houston, Texas, voor de laatste keer achter zich dicht.
Vanuit deze ‘thuis’ vertrok het team ‘Always Losing Bricks’, samen met drie begeleiders de voorbije zeven dagen naar het gigantische George R. Brown Center om deel te nemen aan de World Finals van het FIRST Lego League Championship.
Stel het je even voor: het Sportpaleis maal drie, 4 verschillende FIRST onderdelen, met telkens een 160 landen die de strijd aangaan, teams van gemiddeld 10 à 15 jongens en meisjes, honderden vrijwilligers, tientallen juryleden, talloze supporters, eetkraampjes, koffiebarretjes, …
En daartussen negen jongens van een middenschool uit Beringen. Excuseer? Dé middenschool uit Beringen: CBM!
Want dat lieten onze jongens duidelijk blijken. Als zilveren medaillewinnaars op de BELUX-finale waren ze apetrots om bij dit festival aanwezig te mógen zijn.
Oefenwedstrijden, contacten leggen met teams uit verre en minder verre landen, presentaties oefenen in het Engels: dit alles ging steeds gepaard met onze strijdkreet: “WHO ARE WE? A L B !!!”
Goedgevulde en vermoeiende dagen zijn het geweest. Na een vlucht - voor sommigen de eerste ooit – van 10 lange uren, een moeizame douanecontrole, bouwden de jongens op dag twee het Belgische standje op en werden de eerste contacten met de andere teams gelegd. De derde dag bestond uit drie oefenwedstrijden met de robotjes en vooral de presentatie van hun innovatieproject voor een driekoppige jury.
De leerlingen hielpen elkaar geweldig om de Engelstalige jury van antwoord te dienen gedurende een half uur durende presentatie- en vragenronde. De coaches luisterden en genoten van zoveel zelfzekerheid en samenwerking.
Een vakantiereisje was het allerminst. De volgende twee dagen moest iedereen immers om 6 uur en zelfs om 5 uur ’s morgens de veren uit. Lange dagen, met stressvolle robotwedstrijden, maar ook met een leerrijke samenwerking met de Amerikaanse staten Minnesota en Massachusetts.
De zevende dag rustte God, en gelukkig was dat ook voor ons team een deugddoende dag die werd doorgebracht in het NASA Space Center en downtown Houston.
Moe, trots en voldaan vat het team van leerlingen en coaches de lange terugweg aan, naar onze echte thuis.
Wat dit kleine groepje heeft bereikt en beleefd, is uniek en zal hen voor de rest van hun leven bij blijven".