De unieke glasramen van Henri Lacoste in de Beringse mijnkathedraal schitteren weer in al hun glorie. De tweede fase van de restauratie is nu achter de rug. De laatste details worden deze week nog afgewerkt. Precies op tijd om onderdeel te worden van de
vieringen rond 80 jaar mijnkathedraal. Op 31 augustus 1943 werd op de Kleine Heide een nieuwe kerk ingehuldigd voor de kersverse parochie op de grens met Beverlo en Koersel.
De kerk werd een waar pronkstuk getekend door architect Henri Lacoste. De imposante kerk was donker vanbinnen, net zoals een ondergrondse mijngang, maar het weinige licht schitterde dankzij de
unieke glasramen in beton. Die glasramen zijn uniek in de wereld en waren toe aan een restauratie. Architectenbureau Perspectiv begon in 2008 met een eerste studie. Tien jaar geleden werden de eerste resultaten van de proefrestauratie bekend gemaakt. Tussen 2016 en 2018 werden de glasramen van de zijbeuken gerestaureerd en nu is de tweede fase klaar. Tegelijkertijd werd ook de toren van de doopkapel gerestaureerd.
Architect Henry Lacoste (1885-1968) wordt samen met Henry van de Velde en Victor Horta beschouwd als één van de kleurrijkste architect-lesgevers aan de Brusselse Academie. Zijn werk is niet onder één noemer te brengen. Zijn vormentaal is vaak Art Déco doch ook eclectisch en modern, ingenieus avant-gardistisch en tevens symbolisch geladen. In die context ontwierp en bouwde hij kerken, expo-paviljoenen, het eerste crematorium, musea en memorialen. De Sint-Theodardus kerk te Beringen-Mijn werd tijdens W.O.II gebouwd.
Monnikenwerk
De restauratie werd uitgevoerd door Renotec uit Geel, één van de toonaangevende restauratie-ateliers in ons land.
Het resultaat is verbluffend en mag een waar huzarenstuk genoemd worden.
"Het was technisch heel moeilijk. Er waren twee facetten: het beton en het glas. Alle panelen werden gedemonteerd en in het atelier van Renotec gedemonteerd. Alle glasstukken werden bestudeerd en geinventariseerd. Het gaat om 21.112 glasstukjes waarvan er uiteindelijk 7433 werden vervangen. Die stukjes werden destijds gemaakt bij Val-Saint-Lambert, nu werden de glasstukken gemaakt in Duitsland bij Glashütte Lamberts die volgens hetzelfde procédé werkten als onze vroegere nationale trots in glaskunst. Er werden 43 verschillende glaskleuren gebruikt", vertelt Maud Rochez van Perspectiv.
De glasramen schitteren nu terug in volle glorie. Van 1 tot 10 september is er een feestprogramma rond 80 jaar Mijnkathedraal.
(lees verder)