Wuivende waterplanten, kleurrijke ijsvogels en fonkelende vissen; er zit weer
meer leven in de Vlaamse beken. De jarenlange investeringen in waterzuivering, beekherstel en natuurgebieden beginnen vruchten af te werpen. De Antwerpse en Limburgse Kempen hebben het meest leven in hun beken, zo blijkt uit het rapport 'Levende beken in Vlaanderen' van Natuurpunt.
Op 8 staat de Zwarte Beek, een Limburgse beek die van Hechtel-Eksel tot Diest stroomt. Daar komt ze uit in de Demer. Langs de 32 kilometer lange loop liggen heel wat ecologisch waardevolle natuurgebieden.
Het water van de Zwarte Beek is niet zwart, maar roestbruin. In de ondergrond zit er veel ijzer en dat geeft kleur aan het water. Het is geen teken van vervuiling. Integendeel. Het is één van de meest waardevolle beekdalen in West-Europa.
De Zwarte Beek herbergt de
grootste populatie beekprik van Vlaanderen. Die vis is erg afhankelijk van zuiver water, natuurlijke beekoevers, en het passeren van stuwen.
Ter hoogte van de bron van de Zwarte Beek in Hechtel, wordt het afvalwater al vanaf eind jaren ‘90 opgevangen en gezuiverd.
Verder stroomafwaarts werden de kernen van
Stal, Koersel, Beringen en de omgeving van de koolmijnsite van Beringen van eind jaren 70 tot begin jaren 90 aangesloten op de waterzuiveringsinstallatie in Koersel. Het bestaande stelsel wordt door Aquafin nog geoptimaliseerd door de aanleg van bergbezinkingsbekkens.
Ten westen van het Albertkanaal stroomt de Zwarte Beek langs Meldert en Zelem vooraleer ze ter hoogte van Schaffen in de Demer uitmondt. Het afvalwater van deze dorpskernen wordt sinds 1996 opgevangen en doorgesluisd naar de zuiveringsinstallatie in Halen. Om de toenemende hoeveelheid afvalwater (een gevolg van het grotere aantal aansluitingen van huishoudens) te kunnen blijven verwerken, wordt deze
waterzuiveringsinstallatie gerenoveerd in 2017 – 2018.