Grete Remen (N-VA) pleit voor meer 'schone kleren' in de mode-industrie.
"Duurzame verantwoorde mode beroert steeds meer consumenten. Toch is het een minderheid die daadwerkelijk tot actie overgaat. Terwijl we allemaal tegen kinderarbeid zijn, tegen uitbuiting en tegen milieuvervuiling. Hoe oprecht is dat dan?", vraagt Grete zich af.
"Er zijn websites genoeg die de duurzame mode in de kijker plaatsen. Denk aan Rank a Brand en Schone Kleren. Toch lijkt de bewuste consument nog niet voor morgen te zijn. En al zeker niet tijdens deze solden periode", gaat Grete verder.
Grete wilt dat Vlaanderen het voorbeeld van Nederland volgt. Het Nederlands kabinet Buitenlandse Handel heeft een witte lijst van zestig bedrijven gepubliceerd die eerlijke kleding (willen) verkopen. Aan de hand van een textielconvenant beloven ze om binnen drie tot vijf jaar de arbeidsomstandigheden te verbeteren.
Concreet betekent dat een leefbaar loon voor arbeiders, een veilige en gezonde werkplek, geen kinderarbeid, geen gedwongen arbeid, geen discriminatie en vrijheid van vakvereniging. Ook moeten ze rekening houden met het klimaat en het milieu tijdens het productieproces. Consumenten kunnen op de lijst zien waar ze wel dan niet schone kleren kunnen kopen.
"Een zeer goed initiatief, iets dat we in Vlaanderen ook gemakkelijk zouden kunnen doen. Want ook Vlaanderen vindt een duurzaam kledingproductieproces belangrijk. En alles begint bij het bekendmaken van kledingmerken die zich houden aan een eerlijk, menswaardig en duurzaam productieproces", vertelt Grete Remen tot slot.
Recentste nieuws Beringen