GRL Recycling uit Lummen zal een nieuwe fabriek bouwen
in de schaduw van Biostoom Beringen. Voor
algemeen directeur Martine Meuws, afkomstig uit Paal, is het terug thuiskomen. GRL is een onderdeel van de Duitse Internationale groep Remondis Recycling. Het bedrijf haalt glas op via de bekende glasbollen die in steden en gemeenten staan. De oorsprong van het bedrijf gaat terug naar 1933 als transportbedrijf voor het vervoer van steenkool en bouwmaterialen. Later ging het familiebedrijf Transport Van Swartenbrouck ruwe grondstoffen voor de glasindustrie vervoeren, en toen al zag Michel Van Swartenbrouck de behoeften van de toekomst. Als pionier in het inzamelen van glasafval, zag hij al snel de meerwaarde die kon worden gecreëerd door het glasafval te verwerken tot een herbruikbare grondstof. De familieonderneming die in 1980 begon met de verwerking van afvalglas, is in de eenentwintigste eeuw uitgegroeid tot een toonaangevend bedrijf voor logistiek en recycling in Europa en ver daarbuiten.
De site in Lummen werd te klein voor de groeiambities van GRL Recycling. De investering voor de bouw van de nieuwe fabriek in Beringen bedraagt 34 miljoen. De nieuwe locatie ligt langs het Albertkanaal en zo kan de afvoer via het water verhoogd worden tot 100.000 ton per jaar.
"We gaan een deel van de stoom van Biostoom omzetten in warmte om daarmee de gewassen glasscherven te drogen. In Lummen maken we voor het droogproces al gebruik van een warmtekrachtkoppelingscentrale. We waren tien jaar geleden al één van de eerste gebruikers van deze alternatieve energievorm. Nu zetten we met de intensieve samenwerking met Biostoom nog een stap verder in die richting. De nieuwe fabriek zal ook zonnepanelen installeren, zodat het bedrijf volledig milieuvriendelijk en CO2-neutraal kan opereren", zegt Martine Meuws vandaag in Made in Limburg.