Stad Beringen heeft groen licht gegeven voor het project be-NATURE. Het gaat om de herbestemming van de kolenwasserijen 1 en 3. Een paar jaar terug lag de sloop nog op tafel, vandaag is er een ambitieus plan om aansluiting te maken met be-MINE PIT, het lang verwachte belevingscentrum.
Karolien Sas, directeur be-MINE, is tevreden en hoopt dat men snel aan de slag kan gaan want er is geen tijd meer te verliezen. De centen liggen klaar en het is hoog tijd dat alle neuzen in één richting gaan om de site eindelijk af te werken. “Kijk, er is het afgelopen jaar hard gewerkt om van zowel be-MINE Pit, het project van de provincie, als van be-NATURE iets moois te maken. Alle partners op de site zijn enorm blij. We geven de kolenwasserij terug aan de mijnwerkers, het monumentale volume wordt bewaard zoals werd gevraagd en ook een groot deel van de machines zal bewaard worden. Via wandelpaden zal men de kolenwasserijen kunnen bezoeken”, zegt Karolien Sas.
Een deel zal gecontroleerd aan de natuur worden overgelaten. Het voorbije jaar werd het be-NATURE-concept verder verfijnd. Er werd inspiratie gehaald, niet alleen uit het studiewerk van de architecten, maar vooral ook uit de gesprekken met erfgoedverenigingen, ex-mijnwerkers, het Agentschap Onroerend Erfgoed, de Kwaliteitskamer van stad Beringen, Toerisme Limburg en vele andere beleidsverantwoordelijken en stakeholders.
Zo zijn Monumentenzorg Beringen en de Vrienden van het Mijnstreekmuseum alvast enthousiast over de plannen.
“Ik zal hier nu al meer dat dertig jaar op de site, het is nu eindelijk tijd dat deze projecten worden afgerond. Zowel be-NATURE en BE-MINE Pit zorgen voor de lang verwachte kers op de taart. Ik hoop dat de morgen de werken beginnen”, zegt Hans Hofer van de Vrienden van het Mijnstreekmuseum.
Ook voor William Vanderheyden, voorzitter van het Mijnmuseum, is het hoog tijd dat de werken kunnen beginnen.
“Dit is een unieke kans om eindelijk iets moois te maken van de voormalige kolenwasserijen. Als Mijnmuseum kunnen we be-NATURE en Be-MINE PIT alleen maar toejuichen. We wachten al dertig jaar op een herbestemming, wat nu op tafel ligt, is iets moois. Ik hoop dat er nu geen stokken meer in de wielen worden gestoken want anders dreigen we misschien het geld nog te verliezen dat Vlaanderen heeft opzij gezet voor dit project”, vertelt William.
Die stokken zouden nog een beroep kunnen zijn van enkele verenigingen die bezwaar indienden. Zo ijvert vzw Het vervolg uit Heusden-Zolder, bij monde van Paul Boutsen, voor een volledig behoud en herstel van de kolenwasserijen. Daarvoor maakte hij eerder al een lijvige studie. Paul Boutsen wenste geen commentaar te geven.
Meer reacties op deze beslissing lees je in het volgende artikel.