Deze maand kregen de inwoners van Beringen een brief in de bus van
Wikipower om onder de naam van 'De groepsaankopen van de Beringenaars' om deel te nemen aan een groepsaankoop voor elektriciteit en aardgas. Wikipower is al langer actief in de energiesector via groepsaankopen en heeft hiervoor een speciale website gemaakt
: www.samen-beringen.be. Duidelijke prijzen en hoeveel winst je exact kan maken bij deze groepsaankoop is minder duidelijk. Bovendien leert een onderzoek van de VREG, de Vlaamse energiewaakhond, dat groepsaankopen niet altijd goedkoper zijn.
"De omvang en het succes van deze groepsaankopen kunnen sterk variëren, maar in het algemeen is het aantal deelnemers en overstappers bij de grotere groepsaankopen significant. De prijzen die worden aangeboden via de groepsaankopen zijn gemiddeld gezien zeker interessant, maar ze zijn niet altijd het goedkoopste aanbod op de markt op dat moment. Veel hangt af van de persoonlijke situatie van de afnemer, zowel wat betreft zijn afnameprofiel als wat betreft zijn bestaand energiecontract. Voor een afnemer die nog nooit eerder van leverancier wisselde, zal deelname aan een groepsaankoop doorgaans een positief besparingspotentieel opleveren. Een actieve consument die regelmatig van leverancier/contract verandert, maakt best steeds een vergelijking met zowel zijn lopend energiecontract als met het overige marktaanbod via de V-test®", zegt de
VREG in hun studie over groepsaankopen.
Deelnemers aan groepsaankopen letten ook best goed op wanneer hun contract verstrijkt. Eenmaal de looptijd van het contract dat ze via een groepsaankoop afsloten voorbij is, betekent dat vaak ook meteen het einde van de goedkope prijs en krijgt de afnemer automatisch een hoger verlengingstarief. Tenzij hij van contract of leverancier wisselt, bijvoorbeeld via een nieuwe groepsaankoop.
"Bij gebrek aan wetgeving en regulering moeten de organisatoren van groepsaankopen niet aan dezelfde regels voldoen als leveranciers inzake onder andere communicatie van prijzen. Ook de manier van veilen en het opzet van de groepsaankoop zijn momenteel niet gereguleerd. Hoewel we, buiten onze bedenkingen rond de berekeningen van het getoonde besparingspotentieel, geen onregelmatigheden hebben vastgesteld, zien wij als regulator toch een nood aan de bevoegdheid om op te kunnen treden mochten er ongeoorloofde praktijken plaatsvinden", zegt de VREG nog.